Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a organizat, vinerea trecută, la Bruxelles, o întâlnire între reprezentanţii instituţiei şi procurorii din ţările din care provin europarlamentarii suspectaţi că ar fi fost de acord să ia bani pentru a promova iniţiative legislative.
Potrivit unui comunicat de luni al Comisiei Europene, întâlnirea a fost organizată, vinerea trecută, de OLAF, în colaborare cu Eurojust. La întâlnire au fost invitate "autorităţile judiciare" din Belgia, Austria, Slovenia şi România, iar subiectul de discuţie a fost cercetarea în cazul europarlamentarilor acuzaţi că ar fi fost dispuşi să primească bani pentru a promova, în schimb, anumite iniţiative legislative.
"OLAF, în colaborare cu Eurojust, a găzduit o întâlnire cu procurorii naţionali care investighează acuzaţiile, pentru a schimba puncte de vedere şi a continua cu succes operaţiunile", se precizează în comunicatul citat, care nu dă mai multe detalii despre cele discutate şi stabilite cu ocazia întâlnirii.
În comunicat este citat şi directorul general al OLAF, Giovanni Kessler, care afirmă că, având în vedere că există investigaţii paralele atât la Bruxelles cât şi în ţările de origine ale europarlamentarilor, este foarte important ca anchetatorii să lucreze împreună "în cel mai bun mod posibil".
În 20 martie, Parlamentul European (PE) a anunţat deschiderea unei anchete privind acuzaţiile de corupţie aduse de publicaţia britanică The Sunday Times împotriva eurodeputaţilor Adrian Severin, conservatorul austriac Ernst Strasser şi fostul ministru sloven de Externe, Zoran Thaler.
Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a transmis OLAF că, în cazul specific al acuzaţiilor aduse de "Sunday Times" împotriva unor europarlamentari, Oficiul are dreptul de a face o anchetă administrativă.
El sublinia că Parlamentul European este gata să colaboreze pe deplin cu autorităţile naționale din statele membre, inclusiv prin acordarea accesului la birourile şi computerele deputaţilor europeni imediat ce imunitatea acestora este ridicată.
"Statele membre dispun de toate instituţiile necesare în cadrul sistemului judiciar în statul de drept pentru a face investigaţii complete în aceste cazuri. Statele membre ar putea cere în egală măsură agenţiei OLAF sau instituţiilor europene să sprijine investigaţiile cu mijloacele acestora", potrivit lui Buzek.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a transmis, marţea trecută, preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de ridicare a imunităţii parlamentare a lui Adrian Severin.