Guvernul a permis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) să organizeze examen sau concurs pentru posturile vacante, prin derogare de la prevederea conform căreia în sistemul public pot fi ocupate maximum 15 la sută din posturile vacantate.
Mandatul acordat celor două instituţii de a face angajări a fost reglementat printr-o ordonanţă adoptată recent de Guvern.
"Prin derogare de la prevederile legale, posturile vacante de specialitate juridică, finanţate prin legea bugetului de stat, din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pot fi ocupate prin examen sau concurs", se arată în document.
Decizia este argumentată de către Guvern prin necesitatea completării statului de funcţii al Consiliului Superior al Magistraturii şi al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru asigurarea funcţionării optime a acestor instituţii, arătându-se că neadoptarea acestei măsuri va genera în continuare dificultăţi pentru buna funcţionare a CSM şi ICCJ, "cu consecinţe negative deosebite" pentru realizarea atribuţiilor.
În 2009, în contextul reducerii cheltuielilor bugetare, Guvernul a decis ca ocuparea concurs sau examen a posturilor vacante din autorităţile şi instituţiile publice să fie suspendată, excepţii fiind posibile doar în cazuri temeinic justificate şi în limita unui procent de maxim 15 la sută din totalul posturilor vacantate. Încadrarea în procentul de 15 la sută nu se aplică în situaţia în care ocuparea posturilor vacante nu duce la majorarea numărului total de posturi posturi, în cazul înalţilor funcţionari publici, funcţiilor publice de conducere, funcţiilor publice de conducere cu statut special şi posturilor militare de conducere.
Prin noua ordonanţă, Guvernul a mai decis ca încadrarea în acest procent de 15 la sută să nu fie aplicat nici în cazul funcţiilor de conducere care se ocupă în baza unui contract, iar prevederile privind ocuparea posturilor să fie aplicată şi instituţiilor şi autorităţilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, aflate în subordinea/coordonarea Guvernului sau a ministerelor.