Lideri ai mai multor formaţiuni socialiste europene, printre care şi Victor Ponta, îl acuză, într-o scrisoare deschisă, pe premierul ungar, Viktor Orban, că "a instituit" amendamente constituţionale care amintesc de avertismentele filosofilor politici referitoare la "pericolul tiraniei majorităţii".
Scrisoarea, remisă, vineri, agenţiei MEDIAFAX, este semnată de Victor Ponta - preşedintele PSD, Attila Mesterhazy - preşedintele Partidului Socialist ungar, Bohuslav Sobotka - preşedintele Partidului Social-Democratic din Cehia, Grzegorz Napieralski - preşedintele Alianţei Stânga Democratică din Polonia, Sergei Stanishev - fost premier şi, în prezent, preşedinte al Partidului Socialist bulgar, precum şi de preşedintele PES, Poul Nyrup Rasmussen.
"În Ungaria, dar şi în Polonia, Bulgaria, România şi Republica Cehă, vedem un impas dramatic în crearea de locuri de muncă şi creşterea economică, corelat cu creşterea excluziunii sociale, precum şi erodarea serviciilor de bază, esenţiale. Un simptom urât al acestei situaţii este dat de creşterea semnificativă a activităţii partidelor de extremă-dreapta. De la Varşovia la Sofia şi de la Praga la Bucureşti, am asistat la promovarea unei politici a fricii şi discriminării. Ceea ce este chiar mai rău este că am asistat, de asemenea, la complicitatea tăcută a multor partide Conservatoare, aşa numite populare", se arată în scrisoarea deschisă.
Semnatarii spun că în fruntea listei acestor agresori se află partidul FIDESZ, condus de Viktor Orban. "Prim-ministrul maghiar a instituit o serie de amendamente constituţionale care trezesc în minte avertismentele filosofilor politici referitoare la pericolul «tiraniei majorităţii». El a îngroşat acest amestec cu o serie de declaraţii extrem de provocatoare. Ultima dintre acestea a fost livrată de către domnul Orban în faţa Parlamentului ungar, în această săptămână, în timpul raportului intermediar privind preşedinţia UE. Acolo, el a declarat că: «Noi credem în Ungaria, nu în Uniunea Europeană!». O astfel de declaraţie, având în vedere actuala sa poziţie, este extrem de iresponsabilă şi are un potenţial extrem de dăunător", scriu cei şase.
Aceştia spun că acesta este motivul pentru care Sindicatele maghiare şi Confederaţia Sindicatelor Europene protestează în prezent dar şi motivul pentru care ei înşişi au decis să transmită "un mesaj unificat de cooperare, care prezintă idei noi şi care recunoaşte valoarea şi recompensele de a lucra împreună dincolo de constrângerile naţionale şi naţionaliste".
"Noi reprezentăm o nouă generaţie de lideri progresivi, care sunt gata să îndrepte ţările noastre spre o agendă centrată pe creştere economică şi locuri de muncă", susţin semnatarii.
Totodată, semnatarii scrisorii spun că "sub stindardul Partidului Socialiştilor Europeni" vor arăta că alternativa pe care o oferă "nu este doar responsabilă din punct de vedere social, dar este de asemenea credibilă din punct de vedere economic".
"Facem apel la voi pentru a vă alătura nouă şi să transmiteţi mai departe apelul nostru comun. Mesajul nostru este că există o alternativă clară, puternică, la agenda bazată exclusiv pe frică şi austeritate", se mai arată în scrisoarea intitulată "Credem în Uniunea Europeană - într-un alt fel de Uniune Europeană".
În Europa s-au desfăşurat recent multe proteste (Belgia, Franţa, Germania, Marea Britanie, Spania, Letonia şi România) pentru a exprima profunda nemulţumire a lucrătorilor faţă de măsurile de austeritate şi a cere justiţie socială.
Politicile pentru ieşire din criză puse în aplicare de autorităţile europene şi guvernele naţionale s-au bazat în esenţă pe măsuri de austeritate şi planuri de consolidare fiscală care au constat în reducerea drastică a cheltuielilor publice, presiune exercitată pentru reducerea salariilor prin ignorarea drepturilor de negociere colectivă.
Sâmbătă sunt programate, la Budapesta, proteste sindicale faţă de politicile guvernului în contextul crizei. "Cartel Alfa" va participa cu 200 de sindicalişti la euro-manifestaţia de sâmbătă de la Budapesta, organizată de Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES), sindicatele din toată Europa spunând "Nu austerităţii", protestând pentru o Europă socială, pentru plata corectă şi pentru locuri de muncă.
Sindicatele europene spun din nou un "NU" răspicat austerităţii şi cer întărirea Europei sociale, salarii echitabile şi crearea de locuri de muncă de calitate, se arată într-un comunicat de vineri al confederaţiei.
Pe de altă parte, autorităţile de la Budapesta au adoptat, la începutul anului, o lege a presei, criticată de reprezentanţi ai Uniunii Europene. Un raportor UE a sosit recent la Budapesta pentru a exprima preocuparea ONU în legătură cu legea ungară a presei, intrată în vigoare chiar după ce Ungaria a preluat preşedinţia semestrială a UE.
Pe fondul criticilor, Guvernul conservator de la Budapesta a cedat presiunilor UE şi a adoptat o serie de amendamente la legea presei. Schimbările nu se referă însă la Consiliul Media (MT), format din aliaţi ai premierului Viktor Orban.