Cantitatea de lapte de vacă colectată în primele două luni ale anului de la exploataţii agricole şi centre de colectare de către unităţile procesatoare a scăzut, faţă de aceeaşi perioadă din 2010, cu 9,5%, la 120.982 tone, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Astfel, cele mai mari scăderi ale producţiei din perioada ianuarie-februarie au fost înregistrate la unt, de 5%, la 1.379 tone, la brânzeturi, inclusiv cantitatea de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (96,7% din total), de 4,7%, la 9.126 tone şi la lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele), de 4,2%, la 25.491 tone, se arată într-un comunicat al INS.
În acelaşi timp, producţia a crescut la laptele de consum cu 5,7%, ajungând la 40.168 tone, iar cantitatea de smântână de consum a rămas aproximativ egală, respectiv 8.071 tone.
Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, în februarie 2011 cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 10,2%, la 58.260 tone.
Principalele produse lactate la care producţia a scăzut faţă de februarie 2010 au fost brânzeturile, inclusiv brânza obţinută exclusiv din lapte de vacă, cu 3,4%, la 4.654 tone.
Producţia de unt şi de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele) a fost aproximativ egală cu cea realizată în februarie anul trecut, respectiv 728 tone şi 12.579 tone. O creştere a fost înregistrată la lapte de consum, cu 5%, la 19.949 tone, şi la smântână de consum, cu 3%, la 4.022 tone.
Comparativ cu prima lună a anului, în februarie 2011 cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a coborât cu 4.462 tone. Cea mai mare scădere a fost la laptele acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele) cu 2,6%, urmat de laptele de consum cu 1,3% şi de smântâna de consum cu 0,7%.
În acelaşi timp, producţia a crescut la unt cu 11,8% şi la brânzeturi, inclusiv brânza obţinută exclusiv din lapte de vacă, cu 4,1%.