Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, l-a avertizat pe prefectul de Mureş, Marius Paşcan, "să nu-şi depăşească atribuţiile când vorbeşte despre segregare privind şcolile cu predare în limba maghiară cerute la Târnăveni şi Sighişoara", adăugând că problema va fi discutată în coaliţie.
"Îl atenţionez pe prefect să nu-şi depăşească atribuţiile când vorbeşte despre segregare în legătură cu şcolile în limba maghiară cerute la Târnăveni şi Sighişoara. Înseamnă că este şi împotriva Liceului Bolyai (devenit exclusiv maghiar în timpul Guvernului Năstase, susţinut de UDMR - n.r.). S-o spună şi o discutăm în coaliţie. Să mai citească programul de guvernare şi Legea educaţiei, care nu numai permite, ci sprijină înfiinţarea de astfel de şcoli", a spus, vineri, într-o conferinţă de presă, Laszlo Borbely, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Borbely s-a declarat nemulţumit şi de alte situaţii din Târgu Mureş, unde primar este preşedintele PDL Mureş, Dorin Florea.
"Primarul a făcut apel în procesul cu statuia generalului Guşă după ce le-a promis mai multor persoane, inclusiv lui Tokes Laszlo, că nu o va face. Nici nu cunoaşte legea, pentru că decizia era a Consiliului Local. Cu denumirea străzilor în limba maghiară - când scrie «strada Biruinţei utca» e o batjocură. În legătură cu strada Kossuth, trebuie să ne respectăm personalităţile istorice, chiar dacă într-o anumită perioadă au avut interese contrare. Suntem foarte fermi, în Târgu Mureş trebuie să existe strada Kossuth, cum a fost, şi nu numai în Târgu Mureş. Colegii noştri din coaliţia de guvernare trebuie să clarifice. (..) În Mureş avem un protocol semnat, pe zone tehnice. Cred că săptămâna viitoare va trebui să ne întâlnim, dar nu numai cu Mureşul", a spus Borbely.
La rândul său, preşedintele UDMR Mureş, deputatul Kelemen Attila, a declarat că protocolul judeţean semnat cu PDL "mai greu, mai uşor, a funcţionat", subliniind că este în interesul tuturor cetăţenilor să existe "un climat normal, de construcţie".
"Trebuie să stăm la masă, să ajungem la un numitor comun. Pentru o colaborare politică şi o atmosferă normală, deloc nu ajută unele declaraţii", a conchis Kelemen Attila.
În replică, prefectul de Mureş, Marius Paşcan, a declarat că îşi menţine poziţia privind cererile de înfiinţare a unor şcoli cu predare exclusiv în limba maghiară la Târnăveni şi Sighişoara, fiind "împotriva oricărei discriminări, fie ea pozitivă sau negativă".
"Vorbim de comunităţi unde minoritatea maghiară este sub 20 la sută şi se cuvine ca toţi să respectăm legislaţia acestei ţări, şi în domeniul educaţiei. Pentru a se accepta constituirea unei noi unităţi de învăţământ în limba maghiară, e nevoie de acordul autorităţii publice locale, prin hotărâre de Consiliu Local", a spus Paşcan.
Potrivit sursei citate, "cazul concret ar presupune ca din mai multe unităţi de învăţământ, din toată comunitatea, să se ia câte o clasă de aici, două de dincolo şi dintr-un liceu toţi elevii să fie izgoniţi şi apoi acesta să fie un liceu în limba maghiară".
"Ca om, mă pronunţ total împotriva oricărei forme de segregaţionism, de discriminare, sunt împotriva unui asemenea demers şi nu-mi depăşesc în niciun caz prerogativele de prefect", a spus Paşcan.
El a adăugat că nu ştie ce se discută în coaliţie, fiind independent politic.
"Cât voi fi eu prefect, vă asigur că nu voi accepta niciun fel de presiuni, decât normalitatea şi respectul faţă de lege. Altminteri, mă duc eu şi vine altul, care e mai dispus la concesii şi concilieri care nu au nicio legătură cu voinţa unei comunităţi", a conchis Paşcan.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş a primit solicitări privind înfiinţarea, din anul şcolar 2011-2012, a unor şcoli cu predare exclusiv în limba maghiară de la localnici din Târnăveni şi Sighişoara.
În 1 aprilie, prefectul judeţului Mureş, Marius Paşcan, declara că înfiinţarea de şcoli cu predare exclusiv în limba maghiară ar constitui "o formă de separatism şi segregaţionism", căreia i se opune.
( 8 apr 2011, 20:36:51