Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 7 apr 2011 - Anul XVI, nr. 81 (4679)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Protest al angajaţilor Rafinăriei Arpechim Piteşti: "Nu suntem negri pe plantaţia OMV"

Joi, 7 Aprilie 2011 (16:28:45)

Aproximativ 400 de salariaţi ai Arpechim Piteşti au protestat, joi, timp de o oră, în faţa pavilionului societăţii faţă de decizia Consiliului de Supraveghere al Petrom de a închide rafinăria, ei purtând pancarte cu mesajele: "Nu suntem negri pe plantaţia OMV" şi "Jos mafia!".

Potrivit preşedintelui sindicatului "Rafinorul", Ionel Popescu, scopul protestului a fost acela de a salva locurile de muncă de pe platforma petrochimică şi de a cere sprijinul "Guvernului pentru ca rafinăria să poată rezista în continuare prin găsirea unui cumpărător, deoarece Guvernul este acţionar", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"În urma demersurilor realizate am reuşit, aşa după cum ştiţi, amânarea închiderii cu şase luni a rafinăriei, timp în care trebuie să o salvăm, iar în această perioadă nu se dezmembrează nimic şi instalaţiile rămân în conservare. OMV este de acord cu preluarea rafinăriei de un investitor şi aşteaptă oferte viabile. Vrem ca rafinăria să rămână a Argeşului şi a ţării şi solicităm asta prin acţiunea şi cu participarea tuturor factorilor de răspundere din România. Cerem sprijinul Guvernului pentru ca rafinăria să reziste în continuare prin găsirea unui cumpărător, deoarece Guvernul este acţionar", a declarat Ionel Popescu.

Salariaţii au huidut şi au fluierat, au strigat "Unitate" şi "Hoţii" şi au purtat pancarte cu mesajele: "Nu suntem negri pe plantaţia OMV", "Jos mafia!", "Ne mor copiii de foame", "Stop destroyng Arpechim!".

"Ne-au distrus, o să murim de foame. Eu lucrez aici de 30 de ani şi pot să vă spun că în momentul în care am aflat că se închide rafinăria n-am putut să mă abţin şi am plâns. Cerem sprijinul guvernanţilor ca să ne salveze", a declarat o salariată.

Câţiva angajaţi prezenţi la miting au spus că au informaţii că unele instalaţii din rafinărie ar fi totuşi dezmembrate şi vândute la fier vechi chiar dacă, săptămâna trecută, s-a stabilit de comun acord într-o întâlnire a reprezentanţilor OMV Petrom cu sindicatul Rafinăriei Arpechim, cu conducerea combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea şi cu administraţia publică din judeţele Argeş şi Vâlcea ca instalaţiile să rămână intacte şi în conservare în următoare şase luni.

"Vă spunem noi adevărul, au început să se taie din instalaţii, se taie şi se vinde şi asta este o realitate pe care noi am văzut-o. Practic vor să închidă rafinăria şi să o vândă la fier vechi. Vom face scut în faţa celor care vor să distrugă unitatea şi care o taie", a declarat un alt salariat.

Mitingul din faţa pavilionului Rafinăriei Arpechim s-a încheiat, după aproximativ o oră, fără incidente, iar ulterior angajaţii au părăsit sediul unităţii.

Deputatul PSD Iulian Iancu, preşedinte al Comisei pentru Industrii din Camera Deputaţilor, susţinea, la sfârşitul lunii martie, că soluţia pentru salvarea Rafinăriei Arpechim ar fi ca reprezentantul Guvernului în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom să conteste în instanţă decizia de închidere a rafinăriei, el spunând că există un termen de şase luni în care poate fi găsită o rezolvare.

Managerul general al Combinatului Chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, Constantin Roibu, declara, la rândul său, că rafinăria Arpechim ar putea fi preluată de către unitatea pe care o conduce.

Primarul municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc, afrma că singurul care poate "întoarce" decizia de închidere a rafinăriei este Guvernul şi preciza că trebuie ţinut cont şi de partea socială pe care o implică decizia, respectiv concedierea a 700 de persoane.

La rândul său, prefectul de Argeş, Gheorghe Davidescu, declara că sunt "şanse şi speranţe" ca rafinăria să fie salvată prin preluarea de către un investitor.

Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom (SNP) a decis, în 24 martie, închiderea permanentă a rafinăriei Arpechim Piteşti, deoarece opţiunea vânzării nu este fezabilă în contextul în care compania nu a găsit un cumpărător "credibil" care să aibă expertiza şi resursele financiare pentru operarea rafinăriei.

Rafinăria Arpechim a funcţionat anul trecut numai trei luni, din raţiuni economice.

După oprirea permanentă a rafinăriei, o serie de rezervoare, infrastructura logistică şi facilităţile auxiliare vor continua să fie exploatate ca şi depozit. În acest scop, un număr corespunzător de angajaţi vor continua să desfăşoare activităţi, se preciza într-un comunicat al OMV Petrom transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Premierul Emil Boc declara, la Piteşti, întrebat despre închiderea rafinăriei Arpechim, că "răul primordial" se află în contractul de vânzare-cumpărare al Petrom de către Guvernul Adrian Năstase, contract care, în opinia sa, a adus "un prejudiciu uriaş" economiei naţionale.

Întrebat dacă rafinăria Arpechim, închisă de OMV Petrom, mai are vreo şansă, premierul a răspuns: "E în atenţia mea şi după ce voi face o analiză în Guvern v-aş putea da un răspuns".

Rafinăria Arpechim are o capacitate nominală de circa 3,5 milioane tone/an şi a fost iniţial proiectată ca parte a unui complex petrochimic, prima instalaţie fiind inaugurată în 1964, iar în 1971 rafinăria a fost integrată cu complexul petrochimic.

Activitatea de petrochimie a Arpechim a fost preluată în luna ianuarie a anului trecut de Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT).

Compania OMV Petrom a înregistrat în 2010 un profit record de 2,19 miliarde de lei (520,2 milioane de euro), cel mai mare de la momentul privatizării, în 2004. Câştigul consemnat anul trecut este de 2,6 ori mai mare faţă de profitul net din 2009, care s-a ridicat la valoarea de 833 milioane de lei.

Grupul austriac OMV deţine 51,01% din acţiunile Petrom, iar Ministerul Economiei are 20,64% din titluri. Fondul Proprietatea deţine 20,11% din acţiuni, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare are 2,03% ,iar 6,21% din titluri se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Protest al angajaţilor Rafinăriei Arpechim Piteşti: "Nu suntem negri pe plantaţia OMV".
 Vizualizări articol: 721 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Protest al angajaţilor Rafinăriei Arpechim Piteşti: "Nu suntem negri pe plantaţia OMV"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei