Contribuţiile de asigurări sociale ar putea fi reduse cu unul până la trei puncte procentuale, dar momentul scăderii ar putea fi amânat pentru anul viitor, în funcţie de gradul de colectare a veniturilor bugetare, a declarat, joi, Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.
"În condiţiile în care colectarea va merge în continuare din ce în ce mai bine, ar putea avea loc şi o reducere a cotelor de contribuţii cu circa două puncte procentuale. Diminuarea poate fi de un punct, două puncte sau trei puncte, totul va fi calculat în funcţie de cum merge colectarea. Discutăm să o aplicăm fie de anul acesta, fie de anul viitor, în funcţie de cum merge colectarea", a spus secretarul de stat.
El a precizat însă că în strategia fiscal-bugetară pentru anul viitor nu este luată în calcul la acest moment o reducere a cotei unice de impozitare.
Surse oficiale au declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX că Guvernul ia în calcul reducerea în al doilea semestru a contribuţiilor totale de asigurări sociale de la 44% la 41% prin scăderea cu trei puncte a cotelor plătite de angajator, iar în perioada următoare va fi stabilită exact şi data de la care va fi operată relaxarea fiscală.
Surse din Ministerul Finanţelor au declarat agenţiei MEDIAFAX, în luna martie, că Guvernul efectuează simulări de diminuare a cotelor de contribuţii de asigurări sociale (CAS) cu 1-3 puncte procentuale pentru angajatori, reducere care să fie aplicată începând cu semestrul al doilea al acestui an.
Scrisoarea suplimentară de intenţie convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional în urma misiunii de evaluare din octombrie-noiembrie relevă că cele două părţi au stabilit să ia în considerare reducerea impozitării forţei de muncă în acest an, dacă economia îşi va reveni şi va crea suficient "spaţiu fiscal".
În prezent, angajatorii plătesc, după caz, contribuţii de asigurări sociale de 20,8% pentru condiţii normale de muncă, de 25,8% pentru condiţii deosebite de muncă şi de 30,8% pentru condiţii speciale de muncă.
La acestea se adaugă contribuţia de 5,2% pentru asigurările de sănătate, de 0,5% la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi de 0,25% la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale.
În baza Legii 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, în funcţie de clasa de risc, angajatorii datorează şi cote de contribuţii cuprinse între 0,15% şi 0,85%, aplicate asupra sumei veniturilor brute realizate lunar.
În cota de contribuţie individuală de asigurări sociale este inclusă şi cota de 3% aferentă fondurilor de pensii administrate privat, majorată de la 2,5% în 2010.