Senatorii au adoptat, miercuri, o propunere de modificare a Legii 95/2006, privind reforma în sănătate, prin care CNAS trece sub controlul Parlamentului, inclusiv la aprobarea bugetului, a statutului, dar şi la numirea consiliului de administraţie.
Propunerea de modificare a Legii 95.2006 a fost iniţiată de senatori şi deputaţi aparţinând tuturor grupurilor parlamentare şi a fost adoptată de plen cu 61 de voturi "pentru", 13 voturi "împotrivă" şi 32 de abţineri.
Conform iniţiativei adoptate, CNAS va fi instituţie publică autonomă, aflată sub control parlamentar, urmând să funcţioneze pe baza unui statut propriu, avizat de Consiliul de Administraţie şi avizat de Parlament.
CA al CNAS urmează să fie constituit dintr-un preşedinte numit de Parlament, opt membri reprezentanţi ai statului, din care unul numit de preşedinte, trei de premier şi patru de către grupurile parlamentare reprezentantive, alţi patru membri numiţi de confederaţiile patronale, alţi patru membri numiţi de confederaţiile sindicale şi alţi doi membri numiţi de comisiile parlamentare, la recomandarea Consiliului Naţional al Persoanelor Vârstnice.
Preşedintele CNAS, numit de Parlament, are un mandat de 7 ani, va avea rang de secretar de stat, va conduce CA al CNAS, în timp ce ceilalţi membri ai CNAS vor avea mandate de câte patru ani.
Bugetul Fondului unic de asigurări sociale de sănătate urmează să fie aprobat anual prin lege de Parlament, la propunerea CNAS, distinct de legea bugetului de stat.
O altă modificare, adoptată prin votul senatorilor, stabileşte că, din totalitatea sumelor colectate, CNAS, prin preşedinte ca ordonator principal de credite, va repartiza 80%, proporţional, spre gestionare caselor judeţene de asigurări de sănătate, urmând ca 20% să se constituie într-un fond de redistribuire al CNAS.
Propunerea legislativă urmează să fie dezbătută şi de Camera Deputaţilor, care va avea votul decizional.