Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 apr 2011 - Anul XVI, nr. 79 (4677)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

FACIAS: Guvernul nu poate zice că n-are bani pentru a nu respecta hotărâri judecătoreşti, spune CEDO

Marţi, 5 Aprilie 2011 (15:18:25)

Promovarea recursului în interesul legii de către procurorul general, privind drepturile salariale ale cadrelor didactice, este oportună, iar potrivit unei decizii a CEDO Guvernul nu poate invoca lipsa de fonduri pentru a nu respecta o hotărâre judecătorească, susţine FACIAS.

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) salută decizia ICCJ, în urma căreia personalul din învăţământ trebuie să primească toate drepturile salariale stabilite prin Legea 221, adică sumele neacordate în perioada 1 octombrie 2008 - 21 decembrie 2009, se arată într-un comunicat de marţi al Fundaţiei.

Începând din acest moment, pentru procesele care sunt pe rol, cât şi pentru acţiunile care vor fi promovate de acum înainte, instanţele vor da câştig de cauză profesorilor.

Dacă se va aplica eşalonarea drepturilor salariale, înseamnă că se constituie o imixtiune a puterii legislative în puterea judecătorească, respectiv în actul final al judecăţii, şi anume executarea hotărârii judecătoreşti. Sumelor care ar urma să fie acordate eşalonat nu li se aplică dobânda legală şi nici indicele de inflaţie, potrivit sursei citate.

"O autoritate statală nu poate folosi în calitate de scuză lipsa de fonduri pentru a nu executa o hotărâre judecătorească. Prin urmare, o întârziere în executarea unei hotărâri judecătoreşti ar putea fi justificată doar de anumite circumstanţe", potrivit unei decizii a Curţii Europene a Drepturilor Omului din 1993, la care fundaţia face referire.

În acest context, FACIAS se opune asumării răspunderii Guvernului pe o lege care limitează creşterile salariale pentru profesori, respectiv plafonarea salariilor.

Şi FSLI a salutat decizia instanţei supreme care a admis recursul în interesul legii privind aplicarea Legii 221/2008 referitoare la creşterile salariale în Educaţie şi a susţinut că instanţele vor fi astfel obligate să dea dreptate cadrelor didactice pentru diferenţele salariale cuvenite.

"Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ salută decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care a admis recursurile în interesul legii formulate de Colegiul de Conducere al Curţii de Apel Galaţi şi de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Prin urmare, pentru dosarele care mai sunt pe rol pentru dobândirea drepturilor potrivit Legii 221/2008, instanţele sunt obligate să dea aceeaşi soluţie, respectiv aplicarea prevederilor acestei legi în perioada 1 octombrie 2008-31 decembrie 2009", se arată într-un comunicat de marţi al FSLI.

Federaţia susţine că potrivit datelor deţinute, aproximativ 10.000 de membri FSLI aşteaptă soluţionarea dosarelor privind Legea 221/2008.

Ţinând cont şi de această decizie a ÎCCJ, FSLI consideră că angajaţii din învăţământ care au câştigat în instanţă majorarea salariilor cu 33,4% pentru perioada octombrie 2008-decembrie 2009, ar trebui să fie reîncadraţi pe posturi, începând cu data de 1 ianuarie 2010, conform Legii 221/2008 şi Legii 330/2009.

În acest context, FSLI cere demisia tuturor celor din conducerea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului care au semnat diferite note sau circulare trimise către inspectoratele şcolare şi unităţile de învăţământ, prin care s-a blocat aplicarea acestei legi.

"Decizia ÎCCJ este un prim semn că dreptatea trebuia făcută în cazul cadrelor didactice şi demonstrează, încă o dată, lipsa de profesionalism a Guvernului care a încercat să blocheze aplicarea unei legi de o importanţă deosebită pentru personalul didactic. Sper că este o lecţie pentru aceşti guvernanţi iresponsabili care fac în acest moment demersuri pentru plafonarea salariilor în învăţământ, respectiv diminuarea celor din Botoşani şi Suceava", a declarat Simion Hancescu, preşedinte FSLI, citat în comunicat.

ICCJ a admis recursul în interesul legii formulat de procurorul general privind aplicarea Legii 221/2008 referitoare la creşterile salariale în Educaţie, cadrele didactice având astfel dreptul la plata diferenţelor dintre drepturile salariale cuvenite potrivit OG 15/2008, aprobată prin legea 221.

"Ca efect al deciziilor Curţii Constituţionale prin care au fost declarate neconstituţionale Ordonanţele de Urgenţă ale Guvernului nr.136/2008, nr.151/2008 şi nr.1/2009, dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr.15/2008, astfel cum a fost aprobată şi modificată prin Legea nr.221/2008, constituie temei legal pentru diferenţa dintre drepturile salariale cuvenite funcţiilor didactice potrivit acestui act normativ şi drepturile salariale efectiv încasate, cu începere de la 1 octombrie 2008 şi până la data de 31 decembrie 2009", potrivit deciziei luate luni.

Decizia este obligatorie, potrivit art.3307 alin.4 din Codul de procedură civilă.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, luni, că prin legea privind salarizarea cadrelor didactice, pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament, salariile vor fi identice cu cele puse în plată în primele luni ale acestui an.

El a mai spus că sentinţele judecătoreşti "sunt neunitare" la nivelul României, precizând că acest lucru l-a spus procurorul general, care a formulat un recurs în interesul legii.

"După ce vom avea răspunsul de la ICCJ la recursul procurorului general, vom discuta eşalonarea, deoarece recursul va da o unificare, va da un răspuns indicat sentinţelor pentru toată lumea. Apoi vom vedea cum va fi făcută eşalonarea, în funcţie de modul în care va fi unificarea. Când venim cu o lege, nu va mai fi posibil să existe interpretări, aşa cum au fost în trecut", a mai spus Daniel Funeriu.

Ministrul a mai spus că, după ce va exista decizia ICCJ, se va putea vorbi despre "unificare". 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului FACIAS: Guvernul nu poate zice că n-are bani pentru a nu respecta hotărâri judecătoreşti, spune CEDO.
 Vizualizări articol: 583 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FACIAS: Guvernul nu poate zice că n-are bani pentru a nu respecta hotărâri judecătoreşti, spune CEDO0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei