Premierul Emil Boc a declarat, marţi, că există resurse financiare pentru acoperirea drepturilor salariale până la finalizarea procesului de restructurare din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI).
Boc a fost întrebat despre faptul că Senatul a respins legea privind disponibilizările din MAI.
"Legea este în camera decizională, Camera Deputaţilor, şi nu în Senat, şi până la adoptarea legii există şi vor exista resursele financiare pentru acoperirea drepturilor salariale. În buget există resursele necesare pentru a acoperit atât cât este nevoie până la finalizarea procesului de restructurare", a arătat Emil Boc.
Senatul a respins, luni, proiectul de lege privind reorganizarea MAI, care prevedea reducerea numărului de posturi cu aproape 10.000, pentru încadrarea în cheltuielile bugetare aprobate prin legea bugetului de stat.
Senatul este primă Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind decizională.
Potrivit bugetului de stat aprobat în decembrie 2010, numărul maxim de posturi bugetate pentru MAI este în jur de 132.000, cifră anunţată şi de ministrul Traian Igaş, la dezbaterea legii, miercurea trecută.
Proiectul de lege pentru încadrarea cheltuielilor MAI în bugetul aprobat prevede reducerea numărului de angajaţi prin trecerea în rezervă, retragerea din activitate, încheierea contractelor de muncă, încetarea raporturilor de serviciu.
Numărul de posturi ocupate de poliţişti, cadre militare în activitate, soldaţi şi gradaţi voluntar, preoţi militari, funcţionari publici şi personal contractual ar urma să se reducă cu aproximativ 10.000, alte 8.000 de posturi vacante urmând să dispară.
Nominalizarea angajaţilor ale căror raporturi de muncă urmează să înceteze se va face pe baza unor criterii de evaluare, de către o comisie specială constituită în acest scop, la nivelul fiecărei unităţi a aparatului central a MAI.
Criteriile vor ţine cont de existenţa unei hotărâri judecătoreşti de condamnare, rămasă definitivă, a unei sancţiuni administrative, a unor antecedente disciplinare, de îndeplinirea condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, de existenţa cumulului pensiei cu salariul, de nivelul pregătirii profesionale şi de rezultatele evaluării profesionale în ultimii 3 ani.