Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici cere Parlamentului desfiinţarea funcţiei de inspector guvernamental "pe motiv de eficienţă financiară" şi arată că 70 de persoane ocupă această poziţie, ANPF invocă posibilitatea redistribuirii acestora dintr-un corp de rezervă, ca orice funcţionar public.
Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANPF) informează că, marţi, în Comisia pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului din cadrul Senatului, a fost dezbătut Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici, la dezbateri ANFP fiind reprezentată de către preşedintele Agenţiei, Andras Szakal, vicepreşedintele Cristian Roman şi secretarul general Marian Niculescu.
Proiectul de act normativ a fost anterior supus discuţiilor în cadrul Comisiei juridice şi Comisiei pentru egalitate de şanse din Senat. Astfel, pe parcursul dezbaterilor din cadrul Comisiei pentru administraţie publică, au fost formulate amendamente pe acest proiect de lege, care au fost respinse, marţi, în totalitate de către reprezentanţii ANFP., precizează Agenţia într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX
În acest context, preşedintele ANFP a spus că "aceste amendamente sunt politice, iar ANFP nu le poate susţine, deoarece modifică în întregime sensul legii".
Potrivit ANFP, trei dintre amendamentele aduse vizau menţinerea funcţiei de inspector guvernamental, reprezentanţii Agenţiei susţinând desfiinţarea acestei funcţii pe motiv de eficienţă financiară şi argumentând, totodată, posibilitatea redistribuirii inspectorilor guvernamentali dintr-un corp de rezervă, ca orice funcţionar public.
În prezent, aproximativ 70 de persoane ocupă funcţia de inspector guvernamental, precizează ANPF.
"În urma votului din cadrul Comisiei pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului din cadrul Senatului României, s-a decis admiterea proiectului de act normativ în forma în care a fost înaintat de către ANFP, următoarea etapă fiind dezbaterea acestui proiect în cadrul comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor", spune Agenţia.
În 9 februarie, Guvernul a decis, printr-un proiect de lege, desfiinţarea funcţiei de inspector guvernamental, persoanele care ocupă în prezent aceste posturi urmând să fie trecute într-un corp de rezervă.
Proiectul a fost transmis atunci Parlamentului pentru dezbatere în regim de urgenţă.