"Cartel Alfa" şi Federaţia Educaţiei Naţionale cer premierului Emil Boc să respecte legislaţia în vigoare, să nu intervină asupra aplicării unor decizii definitive şi irevocabile ale puterii judecătoreşti şi să stabilească o întâlnire pentru rezvolvarea problemelor profesorilor.
Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" arată, vineri, într-un comunicat de presă, că la sediul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) a avut loc, joi, şedinţa Comisiei de Dialog Social, la solicitarea ministrului Daniel Funeriu.
"Menţionăm că, anterior acestei înâlniri, FEN şi «Cartel Alfa» au cerut premierului Emil Boc o întâlnire de urgenţă pentru rezolvarea problemelor privind neplata salariilor prin nepunerea în execuţie a hotărârilor judecătoreşti definitive, executorii şi irevocabile, acolo unde acestea existau. Întâlnirea a avut ca scop găsirea unei soluţii de uniformizare a salariilor din învăţământ", au precizat reprezentanţii confederaţiei sindicale.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a propus ca această uniformizare să se facă în baza salariilor actuale, neţinându-se cont de prevederile hotărârilor judecătoreşti privind recalcularea sau reîncadrarea în conformitate cu prevederile Legii 221/2008, însă sindicaliştii au spus că o asemenea propunere nu poate fi acceptată întrucât s-ar încălca principiul separării puterilor în stat şi că, în această situaţie, membrii de sindicat vor avea de pierdut.
"S-a constatat însă că măsura propusă de ministru poate fi aplicată, dar la pachet cu o ordonanţă de urgenţă în conformitate cu care să se realizeze uniformizarea salariilor generalizându-se aplicarea Legii 221/2008 în integritatea ei. Aceasta se poate realiza ţinându-se cont de precedentul creat în 2004, când o situaţie similară a fost rezolvată în conformitate cu propunerea FEN", se arată în comunicat.
Consecinţa acestei măsuri ar fi aceea că, începând cu 1 ianuarie 2012, toţi salariaţii, indiferent dacă au sau nu hotărâri judecătoreşti, ar urma să primească creşterea salarială prevăzută de Legea 221/2008 din momentul promulgării acesteia şi până în momentul în care Legea 284/2010 privind salarizarea unitară "ar produce efecte în integritatea ei", au precizat reprezentanţii conefderaţiei sindicale.
De asemenea, FEN a cerut în întâlnirea cu ministrul Educaţiei plata diferenţelor salariale din octombrie 2008 până în prezent atât pentru persoanele care au câştigat cât şi pentru cele care încă nu au câştigat.
"Aceasta deoarece, aşa cum s-a şi demonstrat prin hotărâri judecătoreşti, toate încercările Guvernului de a stopa aplicarea legii 221/2008 au fost neconstituţionale", a precizat sursa citată.
Ministrul Daniel Funeriu i-a anunţat pe cei prezenţi la întâlnire, după o discuţie telefonică cu premierul, că acesta este de acord cu propunerea FEN, solicitând în acelaşi timp ca aceasta să se întâmple după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se va pronunţa pe recursul în interesul legii promovat de procurorul general Codruţa Kovesi.
Reprezentantul FEN nu a putut fi de acord cu această propunere, întrucât decizia Înaltei Curţi este irelevantă faţă de solicitarea federaţiei.
"Toate acestea pentru ca, în cele din urmă, premierul Emil Boc să anunţe la finalul şedinţei de Guvern că va promova în Parlament, posibil prin angajarea răspunderii, un proiect de act normativ care să plafoneze majorarea salariilor pentru profesori, dar cu totul pe dos, astfel încât cei care au câştigat în instanţă majorarea salariilor să nu beneficieze de aceste sume şi să rămână cu salarii egale cu ale celorlalţi profesori", aau mai arătat reprezentanţii confederaţiei "Cartel Alfa".
Confederaţia "Cartel Alfa" şi FEN îi cer din nou premierului să stabilească o întrevedere cu sindicaliştii, pentru rezolvarea situaţiei profesorilor.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX că este catastrofal ce face Guvernul prin anularea plăţii sumelor câştigate în instanţă, subliniind că respectarea deciziilor judecătoreşti nu ar fi destabilizat economia.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ arăta, joi, în urma propunerii privind plafonarea salariilor cadrelor didactice, că se va adresa forurilor internaţionale şi cerea demisia premierului Emil Boc şi a ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, "pentru iresponsabilitatea de care dau dovadă".
FSLI preciza că sunt 7.000 de hotărâri judecătoreşti irevocabile pentru reîncadrare potrivit Legii 221/2008 şi peste 50.000 de procese pe rol, iar nerecunoaşterea acestor reîncadrări pe posturi şi a majorărilor salariale obţinute prin hotărâri irevocabile reprezintă o nerespectare a rolului pe care îl are un cadru didactic în educaţie.
Guvernul va îngheţa până la sfârşitul acestui an salariile profesorilor care au câştigat în instanţă majorări salariale, la un nivel plafonat la remuneraţia din luna ianuarie, şi va interzice acordarea de noi drepturi salariale prin contracte colective sau individuale de muncă, sub sancţiuni penale.
Documentul pregătit de Guvern sub forma unui proiect de lege privind salarizarea în acest an a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, obţinut de MEDIAFAX, conţine anexe detaliate privind salariile brute de încadrare pentru toate cadrele didactice şi întregul personal auxiliar din învăţământul universitar şi cel preuniversitar şi prevede în mod distinct că acestea vor fi menţinute până la 31 decembrie 2011.
"Prin contractele colective de muncă sau acordurile colective de muncă şi contractele individuale de muncă nu pot fi negociate salarii sau alte drepturi în bani sau în natură care excedează prevederile legii", se arată în actul normativ.
Documentul stabileşte totodată că personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământ nu va primi sumele corespunzătoare premiului anual pentru anul 2010 şi nici prime de vacanţă, tichete de masă, tichete-cadou şi indemnizaţii la ieşirea la pensie, precum şi că munca suplimentară va fi compensată numai cu timp liber.