Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 1 apr 2011 - Anul XVI, nr. 76 (4674)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Borbely: MMP nu are de ce să intervină în scandalul depozitului de deşeuri toxice de la Năvodari

Vineri, 1 Aprilie 2011 (16:06:11)

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely , susţine că ministerul nu are de ce să intervină în scandalul legat de documentele falsificate pentru autorizarea unui centru de deşeuri industriale toxice la Năvodari, afirmând însă că manifestă toată disponibilitatea pentru a colabora cu organele de anchetă.

Borbely a declarat, vineri, la Târgu Mureş, că acordul de mediu pentru amenajarea centrului de deşeuri de la Năvodari a fost emis de către Ministerul Mediului în urmă cu trei-patru ani, cu respectarea tuturor prevederilor legale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Ministerul Mediului nu are de ce să intervină. Este o poveste veche. Atunci când s-a cerut acord de mediu, în baza legislaţiei existente, s-au respectat toate dispoziţiile, pentru că am verificat. Din câte am înţeles este o problemă şi cu Primăria, care nu vrea să dea autorizaţie de construire şi am înţeles că este vorba de unele acte false, unde nu este sarcina ministerului să verifice. Deci noi stăm la dispoziţie, dacă ni se cere sprijinul, dar atât şi nimic mai mult. Noi, conform legislaţiei, am respectat legislaţia de rigoare în legătură cu acest acord de mediu", a spus Borbely.

El a adăugat că informaţiile legate de unele ilegalităţi şi abuzuri trebuie verificate de către organele de a anchetă, subliniind că manifestă toată disponibilitatea necesară pentru a colabora cu acestea.

"Dacă sunt unele abuzuri care ţin de alţii, care au înaintat acte false, trebuie ca organele de specialitate să verifice şi din câte am înţeles există o astfel de verificare de la DNA. Şi noi dăm toate datele necesare, dar ministerul nu a făcut decât să aplice legea care era în momentul respectiv. Pentru că este un acord primit acum trei-patru ani, deci nu este acum. Acum s-a iscat scandalul, dar în rest este o problemă mai veche", a afirmat Borbely.

Anchetatorii au descoperit mai multe documente falsificate legate de autorizarea unui centru de deşeuri industriale toxice, la Năvodari, actele fiind ridicate în urma unor desinderi făcute de poliţişti la sediul firmei italiene care intenţionează să deruleze această investiţie.

Poliţiştii constănţeni, însoţiţi de un procuror al Parchetului Tribunalului Constanţa, au descins, marţi după-amiază, la sediul firmei care intenţionează deschiderea unui centru de deşeuri industriale toxice la Năvodari, fiind descoperite, conform autorităţilor locale, mai multe documente falsificate pentru autorizarea lucrărilor.

Descinderea a fost făcută în urma unei plângeri depuse la Parchet de către primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei, împotriva firmei Ecological Center, care aparţine unui cetăţeani italian.

Procurorul de caz Teodor Niţă a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că depozitul ar urma să se întindă pe o suprafaţă de 30 de hectare, chiar în apropierea Taberei Năvodari.

El a spus că în urma percheziţiilor făcute la firma Ecological Center au fost descoperite documente care nu sunt în regulă şi nu justifică construirea acestui centru de deşeuri industriale.

"Anumite avize care poartă semnături ale foştilor primari, Tudorel Calapod şi Ion Dobre, sunt falsificate. Există trei acte care au stat la baza documentaţiei de mediu, iar unul dintre ele, documentul 715 din 10 august 2004, este semnat de fostul primar Ion Dobre. La acea dată Ion Dobre nici nu mai era primar", a declarat procurorul Teodor Niţă.

El a mai spus că a chemat la audieri, pentru săptămâna viitoare, funcţionari ai agenţiilor de mediu Bucureşti, Constanţa şi Galaţi, pentru a vedea cum au fost emise autorizaţiile de mediu.

De asemenea, procurorul a precizat că, pe lângă actele falsificate, autorizaţia de mediu a fost emisă deşi lipsesc o serie de documente.

"Nu există un titlu de proprietate asupra locului în care Ecological Center intenţionează să construiască depozitul de deşeuri toxice. Acesta aparţine unei alte societăţi, Fertilchim. De asemenea, lipseşte planul de urbanism zonal pentru amplasamentul respectiv şi alte astfel de documente", a mai afirmat procurorul Teodor Niţă.

Primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei, a refuzat de mai multe ori să acorde avizul de funcţionare pentru această investiţie, iar firma respectivă a dat în judecată Primăria Năvodari, obţinând o hotărâre definitivă prin care autorităţile locale sunt obligate elibereze autorizaţia respectivă.

"Nu voi semna avizul niciodată pentru că ar însemna să omor viitorul oraşului Năvodari şi al localităţilor limitrofe. Mai bine îmi tai o mână decât să semnez pentru groapa de deşeuri a italienilor", a declarat Nicolae Matei, care a precizat că intenţionează să atace hotărârea judecătorească ce îl obligă să avizeze investiţia.

Şi Asociaţia Litoral - Delta Dunării şi-a exprimat, miercuri, sprijinul pentru Primăria Năvodari, în încercarea acesteia de a stopa construirea depozitului.

"Ţinând cont de faptul că Asociaţia Litoral - Delta Dunării derulează campanii intense de promovare a litoralului românesc, în scopul atragerii unui număr cât mai mare de turişti, atât din ţară cât şi din străinătate, considerăm că înfiinţarea acestui centru ar afecta negativ imaginea litoralului românesc şi ar duce la o scădere accentuată a numărului de turişti - nu numai în Năvodari, o zonă cu potenţial turistic în plină dezvoltare, dar şi în staţiunea Mamaia - cea mai reprezentativă staţiune a litoralului românesc", a precizat preşedintele Asocieţiei, Corina Martin.

Reprezentantul firmei Ecological Center, cetăţeanul italian Roberto Vincentelli, doreşte ca pe terenul fostului combinat chimic Fertilchim, aflat în imediata vecinătate a Taberei Năvodari, să deschidă un depozit de deşeuri industriale periculoase, unde, pe o suprafaţă de 30 de hectare, ar urma să fie depozitate mii de tone de deşeuri - sodă caustică, cianuri, deşeuri din industria petrolieră, mercur.

Aproape 24.000 de locuitori cu drept de vot ai oraşului Năvodari s-au prezentat, în 23 mai, la un referendum organizat pe tema construirii depozitului de deşeuri în localitate, iar dintre aceştia peste 23.400 au votat "împotrivă". 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Borbely: MMP nu are de ce să intervină în scandalul depozitului de deşeuri toxice de la Năvodari.
 Vizualizări articol: 603 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Borbely: MMP nu are de ce să intervină în scandalul depozitului de deşeuri toxice de la Năvodari0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei