Asociaţia pentru reformarea sistemului de taxe propune ca soluţie pentru reducerea birocraţiei obligativitatea ca angajaţii administraţiilor fiscale să obţină de la alte instituţii documentele de care au nevoie contribuabilii, a declarat, joi, directorul executiv al asociaţiei, Florin Cojocariu.
"Legea autobirocraţiei: cum putem contracara eficient tendinţa funcţionarului de a creşte numărul de hârtii care trebuie? Administraţia să fie obligată să obţină singură hârtiile de care are nevoie de la alte instituţii ale stautului. Trebuie lobby legislativ. Ne aşteptăm ca funcţionarii să reducă numărul de hârtii când vor fi puşi ei să alerge după ele", a spus Cojocariu în cadrul unei prezentări privind propunerile Asociaţia pentru Reformarea Sistemului de Impozite şi Taxe (ARSIT), constituită la finele anului trecut şi prezentată oficial joi.
O altă problemă ridicată de Cojocariu a fost cea legată de "balamucul" constant care se creează după fiecare schimbare de normă sau procedură.
Ca soluţie, el a arătat că asociaţia doreşte să înfiinţeze un corp de experţi care să ajute ANAF la elaborarea normelor.
"Are un scop simplu (corpul de experţi - n.r.), respectiv cel de a identifica problemele înainte de publicarea normelor sau de aprobarea lor în Guvern", a spus Cojocariu.
Potrivit lui Cătălin Dima, preşedintele asociaţiei, o altă problemă este lipsa atragerii răspunderii pentru abuzurile din administraţia fiscală.
"Vrem să vedem cât mai multă responsabilitate în administraţia fiscală. Dacă un contribuabil câştigă un process cu Fiscul, vrem să vedem răspundere pentru angajatul ANAF", a spus Dima.
La rândul său, Dan Pascariu, vicepreşedinte al asociaţiei, afirmă că trebuie creată presiune în ceea ce priveşte responsabilitatea faţă de modul în care este cheltuit banul public.
"Să creăm presiune în ceea ce priveşte responsabilitatea vis-a-vis de felul în care este cheltuit banul public. A merge până la a determina nişte audituri neutre în ceea ce priveşte cheltuirea banilor publici, să devenim un partener pentru ANAF, să-l ajutăm să obţină cele mai bune soluţii", a spus Pascariu.
Pascariu a adăugat că asociaţia nu are un caracter politic şi are nevoie de finanţări, prin donaţii sau sponsorizări, de la persoanele care vor să se înscrie ca membri.
"Asociaţia soră din Germania are peste 300.000 de membri şi are o voce importantă. Nu văd de ce asociaţia noastră să nu devină importantă", a mai spus Pascariu.
ARSIT reuneşte peste 30 de manageri de corporaţii, IMM-uri şi reprezentanţi ai profesiilor liberale şi urmăreşte reformarea sistemului administraţiei fiscale din România, îmbunătăţirea serviciilor oferite contribuabililor şi creşterea gradului de transparenţă al instituţiilor publice.