PSD susţine că Ministerul Justiţiei este responsabil pentru neadoptarea legilor de punere în aplicare a Codurilor civil şi penal, dar încearcă să se disculpe pentru "incompetenţă" în faţa Comisiei Europene transferând responsabilitatea la Parlament.
Şeful Departamentului de Justiţie al PSD, deputatul Florin Iordache, susţine, într-un comunicat remis miercuri agenţiei MEDIAFAX, că imposibilitatea aprobării Legii pentru punerea în aplicare a Codului civil a intervenit din cauza Ministerului Justiţiei care, după înaintarea proiectului la Parlament, a depus 99 de amendamente, atât de formă, cât şi de fond, ce pun în discuţie calitatea proiectului întocmit şi înaintat pentru dezbatere şi adoptare.
În ceea ce priveşte critica Ministerului Justiţiei că Parlamentul nu se implică în "adoptarea Legilor de punere în aplicare, care reprezintă o condiţie sine qua non pentru intrarea în vigoare a Codurilor", PSD atrage atenţia că intrarea în vigoare a celor două coduri este condiţionată şi de adoptarea legilor de punere în aplicare a Codurilor de procedură civilă şi penală, "lucru imposibil de realizat pentru că Ministerul Justiţiei nu a finalizat studiile de impact necesare elaborării acestora".
"Cele patru Coduri intră în vigoare simultan, responsabilitatea privind elaborarea şi înaintarea în vederea dezbaterii reprezentând atributul exclusiv al Ministerului Justiţiei, care încearcă însă să se disculpe pentru incompetenţă în faţa Comisiei Europene transferând responsabilitatea neadoptării acestora la Parlament", se mai arată în comunicat.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a solicitat Camerei Deputaţilor, printr-o scrisoare, urgentarea adoptării legilor de punere în aplicare a Codurilor civil şi penal, astfel încât acestea să fie finalizate în actuala sesiune parlamentară.
"Comisia Europeană urmăreşte cu foarte mare interes procesul de implementare a codurilor, iar adoptarea celor două legi ar constitui un semnal extrem de apreciat cu privire la voinţa politică de a reforma Justiţia din România", a arătat ministrul Justiţiei. El a precizat că, la începutul lunii iulie, va fi dat publicităţii următorul raport de evaluare al Comisiei Europene care "va influenţa semnificativ orice eventuală decizie la nivelul UE privind viitorul MCV".
Predoiu a cerut ca legile de punere în aplicare a Codurilor civil şi penal să fie adoptate de Camera Deputaţilor în această sesiune parlamentară.
Biroul Permanent al Camerei a decis transmiterea solicitării ministrului Justiţiei la Comisia Juridică, unde sunt analizate în prezent legile de punere în aplicare a codurilor.