Forţele Navale se confruntă cu limitări tehnice şi cu întârzieri privind modernizarea, a declarat preşedintele Comisiei de apărarea Camerei, Costică Canacheu, în timp ce vicepreşedintele George Scutaru a spus că fără o finanţare substanţială a MApN vor fi probleme cu mentenanţa şi plata utilităţilor
"Forţele Navale sunt în stare operaţională cu ceva limitări tehnice. (…) Este cert că sunt întârzieri la modernizări şi că în această perioadă, 2011-2014, Forţele Navale vor desfăşura câteva programe pentru prelungirea timpului de viaţă al navelor cu care sunt înzestrate", a spus preşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, democrat-liberalul Costică Canacheu.
La rândul său, vicepreşedintele comisiei, George Scutaru (PNL), a explicat că limitările tehnice sunte legate de dotarea forţelor navale, dar ele se regăsesc şi în ceea ce priveşte dotarea forţelor aeriene şi a forţelor terestre.
"Cu un buget de 0,88% din PIB şi cu un buget previzionat de exemplu în 2014 de 0,72 %, necesarul de înzestrare al forţelor armate române nu poate fi asigurat. Avem nişte programe de înzestrare – avionul multirol la Forţele aeriene, corvetele la Forţele Navale – care nu pot fi finanţate cu banii pe care îi avem. Deci despre aceste finanţări este vorba şi, dacă nu va veni o rectificare substanţială pentru MApN, vor fi probleme importante cu mentenanţa, cu plata utilităţilor. Deja ajungem să nu mai discutăm despre programe de finanţare, ci despre menţinerea utilităţilor – banii de curent, de mentenanţă", a spus Scutaru.
Ambii deputaţi au explicat însă că pentru misiunea atribuită fregatei Regele Ferdinand în cadrul operaţiunii de impunere a unui embargo împotriva traficului de arme către Libia nu sunt limitări tehnice, iar fondurile sunt asigurate.
Comisia de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor a audiat, miercuri, conducerea Statului Major al Forţelor Navale.