Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a fost certat, miercuri, de pensionarii care protestează în faţa ministerului, acesta spunându-le că nu le poate promite rezolvarea problemelor lor, dar îi invită peste o săptămână la discuţii.
Botiş a ieşit din sediul Ministerului Muncii pentru a discuta cu protestatarii despre nemulţumirile lor.
"Nu promit nimic, aşa cum nu promit de obicei mai multe decât se poate da în limita posibilităţilor, în limita a ceea ce poate oferi în prezent economia românească", le-a spus Botiş celor 70 de pensionari care protestează în faţa sediului Ministerului Muncii.
După mai multe minute de discuţii, timp în care pensionarii i-au reproşat că au pensii mici, că plătesc mult pentru medicamente şi că nu mai au bani să îşi plătească datoriile, ministrul Muncii le-a spus că nu le poate da un răspuns pe loc la nemulţumirile lor, dar îi invită la discuţii pe 7 aprilie, la sediul MMFPS.
Un bărbat care participă la protest l-a întrebat pe Botiş dacă mai are în vedere şi alte măsuri de sărăcire a populaţiei. Ministrul i-a răspuns că nici până acum nu a luat măsuri de sărăcire a populaţiei, ci de stabilizare a economiei şi, mai mult, de acum înainte va urma o creştere economică.
Unii protestatari i-au mulţumit ministrului că a ieşit în stradă să stea de vorbă cu ei, spunându-i că a făcut "un lucru mare" că a ieşit să discute cu "un nimeni".
Botiş le-a răspuns că nu îi consideră "un nimeni", pentru că datorită voturilor lor a ajuns ministru al Muncii. El a precizat că a ieşit să discute cu ei pentru că este conştient de problemele lor, dar să nu îi ceară promisiuni.
"Vă stau la dispoziţie, sunt aici să vă ascult, sunt conştient de problemele pe care le aveţi, dar nu îmi cereţi promisiuni. România are foarte multe probleme, o parte dintre ele sunt rezolvabile, altă parte nu", le-a mai spus Botiş pensionarilor care au venit la sediul Ministerului Muncii.
Protestatarii au cerut să fie primiţi miercuri la discuţii, însă ministrul le-a spus că nu poate astăzi, pentru că merge la şedinţa de Guvern, dar nici joi sau vineri nu are timp. Botiş le-a transmis din noi să vină la discuţii săptămâna viitoare, pe 7 aprilie, la ora 11.00.
Botiş a intrat apoi în sediul Ministerului Muncii, urmând să meargă la şedinţa de Guvern programată să înceapă la ora 14.00.
Aproximativ 70 de pensionari din mai multe oraşe din ţară protestează, miercuri, în Capitală, la sediul PDL şi la ministerele Muncii şi Sănătăţii, cerând creşterea punctului de pensie, eliminarea coplăţii pentru asistenţa medicală şi a contribuţiei de 5,5% pentru asigurările de sănătate.
Protestul din Capitală, la care participă pensionari din Bucureşti, Braşov şi Galaţi, a început la ora 11.00, la sediul PDL. La ora 12.00 protestatarii au plecat de la sediul PDL spre Ministerul Muncii, urmând să îşi încheie acţiunea la ora 15.30, după ce vor picheta şi sediul Ministerului Sănătăţii.
Preşedintele Alianţei Europensionarilor din Galaţi, Cristea Toader, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că pensionarii au venit la Bucureşti "pentru sănătate, pentru că sunt bolnavi şi nu pot să se trateze la Viena".
"Îi cerem ministrului Cseke Attila să îşi dea demisia dacă nu rezolvă problema coplăţii. Altfel, vom veni în fiecare lună să protestăm la Bucureşti, pentru că nu mai putem suporta situaţia", a spus Cristea Toader.
Pensionarii cer creşterea valorii punctului de pensie la 45% din salariu minim brut pe economie, eliminarea coplăţii asistenţei medicale, eliminarea contribuţiei de 5,5% pentru asigurările de sănătate aplicate celor cu pensii sub 1.000 de lei şi asigurarea în continuare a medicamentelor pe reţetele compensate.