Reprezentanţii UDMR au susţinut, marţi, că Declaraţia privind mesajele unor oficiali unguri nu a fost adoptată de Camera Deputaţilor, deoarece nu a întrunit numărul necesar de voturi, dar nu consideră acest lucru o victorie a Uniunii.
Preşedintele Comisiei de Politică Externă a Camerei, Attila Korodi, a apreciat că Declaraţia era "un instrument politic al opoziţiei" şi nu a trecut de acest for legislativ.
Întrebat dacă acest lucru este o victorie a UDMR, Attila Korodi a spus: "Nu există o victorie, cred că din toată povestea aceasta există o pierdere indiferent când şi ce votăm, pentru că cel mai mare păcat este ca să inflamăm anumite lucruri care numai prin gesturi exagerate poată să ducă şi mai mult rău în viitor".
Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat că în mod regulamentar trebuiau mai multe voturi pentru adoptarea acestei declaraţii.
"Punctul nostru de vedere este că ea nu a fost adoptată cu majoritatea celor prezenţi şi, din acest punct de vedere, considerăm că declaraţia, ca o declaraţie a Parlamentului României, nu există", a afirmat Kelemen Hunor.
În şedinţa Camerei Deputaţilor, preşedintele de şedinţă Ioan Oltean a anunţat, iniţial, că declaraţia privind mesajele unor oficiali ungari a fost adoptată, apoi a revenit şi a spus că ea a fost respinsă deoarece nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptată.
Preşedintele de şedinţă Ioan Oltean a anunţat, iniţial, că declaraţia a fost adoptată cu 142 voturi "pentru", 110 voturi "împotrivă" şi 25 de abţineri.
Acest anunţ a fost primit de parlamentarii din opoziţie cu aplauze şi urale, iar Oltean a declarat închisă şedinţa Camerei Deputaţilor, iar parlamentarii au început să plece din sală.
După câteva momente, Oltean a redeschis şedinţa şi a anunţat că de fapt această declaraţie a fost respinsă de plen întrucât erau necesare 143 de voturi pentru adoptarea ei.
Viceliderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Aura Vasile, a declarat, marţi, că declaraţia privind mesajele unor oficiali ungari este adoptată de către Camera Deputaţilor, iar singura soluţie a puterii este de a o contesta la Curtea Constituţională.