Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 28 mar 2011 - Anul XVI, nr. 72 (4670)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mocanu: Sperăm să existe un consens privind dialogul social, intervenţia premierului ar fi pozitivă

Luni, 28 Martie 2011 (14:36:17)

Secretarul de stat Valentin Mocanu a declarat, luni, la finalul discuţiilor privind Codul de Dialog Social, că speră ca partenerii sociali, împreună cu Guvernul, să ajungă la un consens privind aceste legi, considerând că o intervenţie din partea premierului ar fi un demers pozitiv.

Valentin Mocanu a spus că un consens privind legile dialogului social este elementul cel mai important.

"Un asemenea pachet de legi, dacă se poate baza pe un consens, este unul stabil, altfel apare pericolul ca reforma sistemului să fie reluată", a explicat Mocanu.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Muncii, premierul Emil Boc, dacă va considera de cuviinţă să intervină în discuţiile pe Codul de Dialog Social, aşa cum a făcut-o şi la Codul Muncii, o va face din nou.

"Acest demers ar trebui considerat ca o diligenţă foarte pozitivă a premierului, în momentul când a accceptat să negocieze pe text. În mod normal, e un demers extrem de pozitiv", a spus Mocanu.

Reprezentantul Ministerului Muncii a mai spus că aşteaptă propunerilor partenerilor sociali, care vor fi prezentate în 4 aprilie, când vor fi reluate discuţiile.

"Au existat diferenţe de opinie privind unele principii şi, cum am stabilit împreună, ne vom întâlni luni (4 aprilie, n.r.). Pe baza documentelor care există în lucru, nu neapărat cel al Ministerului Muncii, se pot lua în discuţie şi anumite propuneri ale partenerilor sociali, pentru a putea relua această dezbatere", a declarat Mocanu.

Secretarul de stat a precizat că, în ce priveşte principiul "erga omnes", în prezent sunt diverse modele, inclusiv la nivel european, România fiind singura ţară din UE unde acesta se aplică automat prin lege.

Mocanu a mai spus că cel mai important lucru la finalul discuţiilor este ca reprezentanţii sindicatelor, cei ai patronatelor şi cei ai Ministerului Muncii să găsească o formulă acceptabilă pentru toţi, dar a evitat să precizeze ce se întâmplă dacă această formulă nu va fi găsită.

El a adăugat că până în prezent nu există un termen limită pentru finalizarea Codului de Dialog Social.

Vicepreşedintele BNS Ion Pisc a declarat, luni, la finalul întâlnirii cu ministrul Muncii Ioan Botiş privind legile dialogului social, că demnitarul a avertizat partenerii sociali că dacă nu ajung la un consens privind aceste legi va interveni premierul Emil Boc.

Liderul Blocului Naţional Sindical (BNS) a spus că în întâlnirea cu ministrul Muncii s-a stabilit ca, până săptămâna viitoare, atât sindicatele cât şi patronatele să aducă amendamente la pachetul de legi ale dialogului social, precizând însă că nu ştie exact care dintre variante va fi discutată.

"Nu ştim ce variantă vom discuta în continuare, pentru că există trei variante ale Codului Social, cea de pe site, cea primită pe email şi varianta pe care deja am început discuţiile", a spus Pisc.

La rândul său, preşedintele UGIR-1903, Cezar Corâci, a spus că atât sindicatele cât şi patronatele vor ca aceste legi să fie organice, pentru a nu putea fi uşor modificate şi, totodată, să existe o simetrie între legea sindicatelor şi cea a patronatelor.

Vicepreşedintele Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, Dan Matei Agathon, a spus că la discuţia de luni au existat tensiuni între participanţi, care "sau electrocutat între ei".

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a reluat, luni, discuţiile cu sindicatele şi patronatele pe pachetul de legi privind dialogul social.

Codul de Dialog Social cuprinde Legea patronatelor, Legea sindicatelor, Legea privind contractul colectiv de muncă, Legea conflictului de muncă şi Legea CES. Acesta a fost supus dezbaterii publice în noiembrie 2010.

Dezbaterea parlamentară ar fi "cea mai corectă" variantă pentru adoptarea Codului de Dialog Social, este de părere ministrul Muncii, Ioan Botiş. El a precizat însă că modul de angajare în cazul acestui pachet de legi va fi discutat de Guvern. Botiş a adăugat că, şi în cazul modificărilor aduse Codului Muncii, procesul normal ar fi fost cel al dezbaterii parlamentare, dar dinamica societăţii şi a economiei nu au permis acest lucru.

Invitaţia la negocieri în cazul pachetului de legi privind dialogul social vine la câteva zile după ce modificările la Codul Muncii, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament, au fost declarate constituţionale, actul normativ nefiind încă promulgat de preşedintele Traian Băsescu.

Ministrul Muncii susţine că îşi va da demisia dacă preşedintele Traian Băsescu nu promulgă modificările aduse Codului Muncii, însă precizează că, din informaţiile pe care le are, preşedintele va promulga legea, în această săptămână.

La sfârşitul anului trecut, modificările la Codul Muncii şi pachetul de legi privind dialogul social au fost dezbătute împreună la Ministerul Muncii, cu sindicatele şi patronatele.

Ulterior, în ianuarie 2011, sindicaliştii anunţau că prioritate în discuţii au proiectele de modificare a Legii sindicatelor, Legii patronatelor şi a celei privind conflictele de muncă, cuprinse în proiectul Codului de Dialog Social. Ministerul Muncii a insistat însă ca mai întâi să fie discutate modificările la Codul Muncii, fapt care i-a determinat pe sindicalişti să susţină că nu mai pot continua negocierile cu ministrul Ioan Botiş şi să ceară premierului demiterea acestuia. Negocierile cu sindicatele şi patronatele au fost astfel continuate de premierul Emil Boc, în final nici acestea neducând la niciun rezultat, pentru că Emil Boc şi-a asumat răspunderea în Parlament pe o formă a Codului Muncii care conţinea foarte puţine observaţii ale sindicatelor şi patronatelor. Practic, Boc şi-a asumat răspunderea pe o formă apropiată de cea iniţială care fusese postată iniţial pe site-ul Ministerului Muncii, modificarea aparţinând Consiliului Investitorilor Străini din România. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mocanu: Sperăm să existe un consens privind dialogul social, intervenţia premierului ar fi pozitivă.
 Vizualizări articol: 447 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mocanu: Sperăm să existe un consens privind dialogul social, intervenţia premierului ar fi pozitivă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei