Inspectorul general al Jandarmeriei Române, Costel Gavrilă, a făcut apel la toţi jandarmii să participe sâmbătă la acţiunea "Ora Pământului" şi să stingă luminile în locuinţe, între orele 20.30 şi 21.30.
Costel Gavrilă a făcut acest apel în semn de susţinere a eforturilor împotriva poluării şi a încălzirii globale, se arată într-un comunicat de presă de vineri al Jandarmeriei Române.
Totodată, în cadrul aceluiaşi eveniment, la toate unităţile Jandarmeriei Române se promovează un consum redus de energie electrică, atât pentru reducerea cheltuielilor, cât şi pentru protejarea mediului înconjurător.
Jandarmeriei Române îi revin, prin Legea 550/2004, privind organizarea şi funcţionarea instituţiei, atribuţii în domeniul protecţiei mediului înconjurător, al florei şi faunei, în responsabilitatea sa aflându-se şi zonele care au statut de arie naturală protejată.
De asemenea, consumul de energie electrică la sediile Jandarmeriei Capitalei este redus în perioada 21 - 26 martie, în limita necesităţilor pentru îndeplinirea atribuţiilor, iar jandarmii vor stinge luminile în locuinţele proprii sâmbătă, pentru a sprijini evenimentul "Ora Pământului".
"Suntem conştienţi că împreună ne putem aduce aportul la un mediu mai sănătos şi, printr-un gest simplu făcut de fiecare dintre noi, putem realiza un lucru deosebit", preciza Jandarmeria Capitalei joi.
Evenimentul "Ora Pământului 2011" va avea loc sâmbătă, în intervalul orar 20.30-21.30.
Lumina electrică va fi întreruptă şi la Palatul Parlamentului în respectivul interval orar, a anunţat, miercuri, secretarul Camerei Deputaţilor Dumitru Pardău.
Pardău a precizat că Biroul Permanent al Camerei a aprobat, în acest sens, o solicitare a Organizaţiei internaţionale a World Wide Fund for Nature pentru a "transmite un mesaj puternic despre nevoia de acţiune împotriva schimbărilor climatice, prin simplul gest de a închide luminile pentru o oră".
Potrivit memorandumul intern al Camerei, în 26 martie se va desfăşura la nivel mondial acest eveniment pentru a atrage atenţia comunităţii internaţionale asupra necesităţii protejării factorilor de mediu.
Evenimentul "Earth Hour" ("Ora Pământului") a fost iniţiat în 2007, când autorităţile şi locuitorii oraşului Sydney au luat poziţie faţă de ameninţarea pe care o reprezintă încălzirea globală. Peste două milioane de persoane au luat parte la această iniţiativă, prin stingerea luminilor şi/sau prin deconectarea tuturor aparatelor aflate în stand-by. Evenimentul a constituit un mesaj puternic privind nevoia de acţiune conjugată a oamenilor în ceea ce priveşte reducerea consumului de energie. Exemplul a atras atenţia întregii planete, iar în 2008 "Earth Hour" a devenit o mişcare globală, 27 de oraşe mari ale lumii participând la eveniment.
În 2009, evenimentul a atras participarea a sute de milioane de persoane din peste 4.000 de oraşe, din 88 de ţări, iar anul trecut s-a atins numărul de un miliard de participanţi.
(25 mar 2011, 20:11:11