Secretarul general al Camerei Deputaţilor, Gheorghe Barbu (PDL), fost ministru al Muncii, a declarat, vineri, la Târgu Mureş, că pachetul de legi privind dialogul social ar putea fi adoptat până la sfârşitul anului, după dezbaterile publice care vor începe săptămâna viitoare.
Barbu a spus, la seminarul "Consolidarea mediului de afaceri din România prin întărirea capacităţii instituţionale a organizaţiilor patronale", că noul Cod al Muncii este favorabil IMM-urilor, susţinând că acesta creează condiţii favorabile pe piaţa angajărilor şi păstrează totuşi un echilibru important între obligaţiile şi drepturile agajaţilor şi angajatorilor, arătând că legislaţia conexă ar putea fi adoptată până la sfârşitul anului, transmite corespondentul MEDIAFAX.
El a vorbit despre pachetul de legi privind dialogul social, în care se regăseşte şi Legea patronatelor, arătând că acesta ar putea fi adoptat până la sfârşitul anului, după dezbaterile publice care vor începe săptămâna viitoare.
"Legea patronatelor este într-o discuţie în cadrul unui pachet mare, al dialogului social. Acolo există chestiunea reorganizării patronatelor pe sectoare de activitate, clasificate după obiectul principal de activitate, conform Codului CAEN, astfel încât să se poată încheia contracte colective la nivelul fiecărui sector. Contractul colectiv de muncă şi contractul colectiv la nivelul fiecărui sector sunt principalele contracte care ar trebui să fie avute în vedere pe viitor. Aşteptăm să vedem cum se va finaliza, chiar de luni Ministerul Muncii va începe un dialog pe acest pachet de legi. Eu cred că el este important şi dacă se ajunge la o soluţie finală, estimez că ar putea fi posibil să fie adoptat în acest an", a declarat Barbu, arătând că este posibil ca votul să aibă loc chiar în actuala sesiune parlamentară.
El a subliniat că pachetul de legi privind dialogul social va fi foarte important, pentru a impulsiona economia, dar a admis că mediul de afaceri încă mai aşteaptă reducerea fiscalităţii, în principal în ce priveşte reducerea contribuţiilor sociale şi "mult-discutata problemă" a scutirii de impozit pe profitul reinvestit.
Gheorghe Barbu a mai spus că în această perioadă "de recesiune şi criză" există o legislaţie favorabilă, care din păcate nu este suficient de cunoscută şi aplicată, precum Legea şomajului, care prevede o serie de oportunităţi pentru angajatorii de tineri absolvenţi şi persoane peste 45 de ani, dar şi referitoare la posibilitatea accesării de credite şi sume nerambursabile.
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, invită reprezentanţii tuturor confederaţiilor sindicale şi patronale reprezentative la nivel naţional la discuţii privind proiectul Legii Dialogului Social, informa joi, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
Întâlnirea pentru discutarea proiectului Legii Dialogului Social este programată luni, de la ora 11.00, la sediul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat, vineri, la Bistriţa, că, în opinia sa, dezbaterea parlamentară ar fi "cea mai corectă" variantă pentru adoptarea Codului Social care va intra, luni, în dezbatere publică cu sindicatele şi patronatele.