Pachetul bazal de servicii, care se găseşte în strategia de raţionalizare a sistemului sanitar, va fi realizat cu ajutorul experţilor Băncii Mondiale, a anunţat, joi, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.
"Pachetul bazal este foarte important. Toţi miniştri l-au avut în vedere dar nu l-au adoptat. Acesta se găseşte în strategia de raţionalizare şi va fi realizat cu ajutorul experţilor Băncii Mondiale", a precizat ministrul.
El a spus că statul trebuie să decidă nivelul până la care poate acoperi cheltuielile, iar diferitele servicii pe care nu le poate acoperi să fie plătite prin asigurări private.
Bugetul Ministerului Sănătăţii şi cel al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu acoperă pe anumite segmente întregul an. Există discuţii potrivit cărora din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, 5% să fie dirijat către sistemul privat, a mai spus ministrul.
La rândul lui, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, a arătat că introducerea pachetului bazal de servicii care să fie inclus în strategia naţională din sănătate este singura soluţie de sustenabilitate a sistemului sanitar.
Duţă a precizat, de asemenea, că alte probleme ale sistemului sunt rezolvarea crizei resurselor umane şi introducerea mecanismelor de control pentru consumul de medicamente.
"Medicii nu trebuie lăsaţi să prescrie ce vor, bugetul orientativ pe care medicii nu-l vor este exact mecanismul care ne permite să controlăm prescipţiile medicale", a spus Duţă.
Potrivit acestuia, decalarea cu două luni a contractului - cadru nu a fost făcută la presiunea medicilor de familie, ci pentru că strategia de raţionalizare, adoptată în Guvern, impune o analiză a spitalelor, în urma căreia se va face finanţarea.