ANRMAP va cere anularea tuturor achiziţiilor publice făcute de entităţile de stat care nu s-au înscris până acum în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), numărul acestora fiind de aproximativ 5.000 dintr-un total de circa 18.000 de firme şi instituţii de stat sau autorităţi locale.
"Vom cere constatarea nulităţii absolute a tuturor contractelor de achiziţie publică încheiate de autorităţile contractante care nu sunt în SEAP. Este vorba de sume foarte mari, care ar putea constitui o economie importantă la buget", a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, Cristina Trăilă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP).
Potrivit lui Trăilă, din estimările instituţiei, în România există un număr de aproximativ 18.000 de autorităţi contractante - instituţii şi companii de stat - care ar fi trebuit să apară în SEAP, însă doar 13.000 s-au înscris în acest sistem.
"În perioada următoare încercăm să stabilim exact care sunt cele care nu s-au înscris în acest sistem şi care au derulat achiziţii publice. Apoi urmează să cerem instanţelor să anuleze toate procedurile pe care acestea le-au derulat", a adăugat Trăilă.
Aceasta s-a plâns din nou de volumul "extrem de mare" de muncă pe care instituţia pe care o conduce ar urma să-l desfăşoare în acest sens şi a reclamat lipsa "gravă" de personal.
"Avem în acest moment 16 inspectori şi trei consilieri juridici, dintr-un număr total de 76 de angajaţi. Vă daţi seama, ne îngropăm în cantitatea de muncă, dar nu avem ce să facem. Nu putem să stăm şi să ne uităm", a declarat Trăilă, pentru MEDIAFAX, la finalul conferinţei de presă, precizând totodată că a cerut premierului deblocarea angajărilor "măcar pentru posturile vacante", în speranţa completării numărului maxim admis de posturi de agent constatator şi de consilier juridic.
Aceşti angajaţi ar trebui, potrivit lui Trăilă, să identifice toate entităţile care fac achiziţii fără a folosi SEAP, pe de-o parte, iar pe de altă parte să-i verifice şi pe toţi cei înscrişi în SEAP dar care nu respectă procedurile legale atunci când derulează o licitaţie. În plus, Trăilă a menţionat şi cea de-a treia categorie de autorităţi contractante, firmele înfiinţate de autorităţile locale "special pentru o problemă punctuală", pentru "încheierea unui contract anume", firme care şi ele ar trebui să respecte legislaţia în domeniul achiziţiilor publice.
Chiar şi în aceste condiţii, ANRMAP a dat, în 2010, amenzi de 1,3 milioane de euro, pentru neregulile găsite la procedurile de achiziţie publică derulate de entităţile de stat din România.
ANRMAP nu a putut preciza care este valoarea totală a contractelor care au fost anulate în urma controalelor ANRMAP din 2010.
Conform statisticii instituţiei, cea mai amendată autoritate în 2010 a fost primăria comunei Chiajna, de lângă Bucureşti, care a primit cinci amenzi în valoare totală de 435.000 de lei.