Senatorii au adoptat, miercuri, cu 90 de voturi "pentru" şi o abţinere, o iniţiativă prin care o serie de contravenţii la regimul de circulaţie, precum depăşirea cu maximum 20 km/h a vitezei maxime admise, se vor sancţiona cu avertisment scris.
Iniţiativa propusă de senatorul PDL Florian Staicu modifică Legea privind circulaţia pe drumurile publice, prin refacerea sistemului de amenzi contravenţionale, în sensul introducerii avertismentului pentru mai multe contravenţii sancţionate până acum cu puncte-amendă.
Propunerea stabileşte că depăşirea cu cel mult 20 km/h a vitezei maxime admise pe un sector de drum, folosirea telefoanelor fără dispozitiv "mâini libere", nesemnalizarea schimbării direcţiei de mers, nepurtarea centurii de siguranţă, nerespectarea obligaţiei de a aplica semnul distinctiv pentru conducătorii începători vor fi sancţionate cu avertisment scris.
Aceste contravenţii pot fi sancţionate cu două-trei puncte amendă numai după ce anterior a fost acordat avertisment scris, avertisment care urmează să fie anulat după şase luni.
Conducerea unui autovehicul avariat peste termenul de 30 de zile de la eliberarea constatării, nepurtarea căştii de către conducătorii de motociclete, nerespectarea culorii galbene a semaforului, conducerea cu plăcuţe de înmatriculare deteriorate sau murdare ar urma să fie sancţionate cu amendă clasa a II-a, respectiv două-trei puncte amendă.
Punctele de penalizare aferente punctelor-amendă ar urma să fie acordate astfel: 2 puncte pentru folosirea incorectă a luminilor de drum, folosirea telefoanelor, depăşirea cu până la 290 km/h a vitezei maxime admise, circulaţia pe un sector în care accesul este interzis, oprirea neregulamentară.
Cu trei puncte de penalizare vor fi sancţionate oprirea nejustificată pe banda de urgenţă, depăşirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime admise, nepăstrarea distanţei corespunzătoare, nerespectarea regulilor privind manevra de întoarcere, mersul înapoi, schimbarea benzii, staţionarea neregulamentară.
Propunerea senatorului PDL majorează marja punctelor amendă, de la 21 la 100, pentru sancţiunile de clasa a VI-a din actuala legislaţie.
Proiectul adoptat miercuri de Senat va fi transmis Camerei Deputaţilor, care este decizională.