Deputaţii din Comisia pentru muncă au avizat, miercuri, în prezenţa ministrului Muncii, Ioan Botiş, proiectul legii zilierilor, reprezentanţii PSD votând "împotrivă", pe motiv că acesta "este o aberaţie legislativă", care "va dezvolta munca la negru".
Ministrul Muncii nu a putut să estimeze numărul zilierilor. "Nu pot spun câţi zilieri sunt, o să vă spun după şase luni câţi zilieri avem în sistem. Din informaţiile pe care le avem, pe piaţa muncii, munca la negru o prestează în jur de 1.400.000 - 1.500.000 de persoane", a precizat Botiş.
În opinia ministrului Muncii, proiectul de lege "creează o relaţie între angajator şi angajat în condiţiile în care în anumite domenii, în agricultură, se desfăşoară oricum şi la această oră aceste tipuri de activităţi".
"Există un registru special de evidenţă pentru zilieri şi în acest registru zilierul trebuie să semneze dimineaţa şi seara când primeşte plata pentru ziua respectivă. În aceste condiţii, angajatorul trebuie să contribuie cu 16% în luna a doua, după efectuarea plăţii către zilier şi să depună semestrial la Inspectoratul de Muncă o situaţie cu numărul de zilieri pe care i-a avut în decursul acelui semestru", a explicat Botiş.
În legătură cu plata contribuţiilor sociale, ministrul Muncii a arătat că intenţia iniţială a fost de a se plăti contribuţiile de sănătate. "Intenţia noastră iniţială a fost de a plăti contribuţii către sănătate, dar există în legea 95 o reglementare care prevede plata pentru ultimele 6 luni pentru a beneficia de toate facilităţile din sistemul sanitar. Ori, în aceste condiţii, deocamdată vrem să vedem ce avem pe piaţă ca lucrători zilieri şi vom vedea în ce măsură vom putea reglementa după aceea contribuţiile. La ora actuală, rămâne doar această contribuţie de 16% pentru angajator", a adăugat Botiş.
El a respins acuzaţiile opoziţiei că ar susţine munca la negru. "Eu nu doresc să susţin munca la negru. Atâta timp cât munceşti la negru, nu ai şanse aproape niciodată să beneficiezi de nimic din ceea ce oferă sistemul. Dacă reuşim să scoatem la suprafaţă o să ştim cam pe ce număr de persoane contăm. Încercăm să scoatem la suprafaţă munca necalificată. În mod cert, în următoarea perioadă vom scoate la suprafaţă undeva la 200.000 locuri de muncă", a estimat Botiş.
Vicepreşedintele Comsiei de muncă, Ioan Cindrea (PSD), a susţinut că PDL a introdus "în forţă" dezbaterea acestui proiect de lege, care "deschide poarta muncii la negru", deoarece "nu va exista nicio evidenţă a zilierilor la nivelul Inspecţiei Muncii".
"Această lege aduce mari dezavantaje, salariaţii nu sunt în niciun fel protejaţi, singurul scop fiind impozitul de salariu de 16% la cei care lucrează ca zilieri. Nu sunt protejaţi social, nu se contribuie la pensie, la sănătate, în caz de accident de muncă. Se trece la un sclavagism pe piaţa muncii introducând zilieri", a spus deputatul PSD.
Ioan Cindrea a criticat şi faptul că proiectul prevede "aberaţii", adică plata pe oră să fie de minimum 2 lei şi de maximum 10 lei.
"De obicei, aceste legi se stabilesc periodic în funcţie de inflaţie prin acte normative. De ce să treci un maxim? Limitez libertatea de negociere între cel care lucrează şi cel care dă de lucru. Sunt şi lucruri neconstituţionale grave în proiect", a adăugat Cindrea.
Proiectul de lege prevede printre altele că durata activităţii ocazionale este de minim o zi, corespunzător cu opt ore de muncă şi nici un zilier nu poate presta activităţi pentru acelaşi beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile, cumulate pe durata unui an calendaristic. Zilierii vor trebui să aibă vârsta minimă de 16 ani, iar durata zilnică de executare a activităţii unui zilier nu poate depăşi 12 ore, respectiv 6 ore pentru lucrătorii minori. În cazul încălcării acestor prevederi, amenda prevăzută este de 10.000 de lei.
Potrivit proiectului, angajatorul va plăti către bugetul de stat impozit pe venit de 16%, calculat la remuneraţia brută.
Proiectul de lege a fost considerat important de către conducerea PDL, în şedinţa de luni a BPN şi urmează să fie analizat de plenul Camerei Deputaţilor.