Prelungirea cu două luni a actualului contract-cadru va permite modificarea prevederilor cu care medicii de familie nu sunt de acord, iar pacienţii vor primi medicamente compensate şi gratuite după 1 aprilie, a spus, miercuri, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Rodica Tănăsescu.
"Dacă ar fi aşa, am avea timp să modificăm toate acele prevederi cu care nu suntem de acord. De fapt, noi nu criticăm numai contractul cadru, ci mai multe acte normative, la pachet. Este vorba despre legea permanenţei, legea informatizării şi contractul cadru, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei/Medicină Generală, Rodica Tănăsescu.
Ea a precizat că prin decizia de a prelungi cu două luni actualul contract cadru privind acordarea asistenţei medicale în sistemul sanitar pacienţii nu vor mai avea de suferit.
În ce priveşte acuzaţiile aduse medicilor de familie de către preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Rodica Tănăsescu a spus că ele trebuie probate.
"Preşedintele CNAS trebuie să facă dovada fraudei", a adăugat Tănăsescu.
Noul contract-cadru pentru anii 2011-2012 trebuia să intre în vigoare la 1 aprilie. Medicii de famile au cerut, miercuri, autorităţilor, într-o conferinţă de presă, să amâne intrarea în vigoare a actului normativ cu o lună, timp în care să fie făcute acele modificări solicitate de ei.
Surse oficiale au declarat, pentru MEDIAFAX, că autorităţile au căzut de acord ca noul contract-cadru să intre în vigoare peste două luni, respectiv din 1 iunie. Astfel, din 1 aprilie, când trebuia să intre în vigoare noul contract-cadru, vor fi întocmite acte adiţionale care vizează prelungirea cu încă două luni a actului normativ din 2010.
Peste 80 la sută din medicii de familie au anunţat că nu vor semna contractele cadru la 1 aprilie, astfel că, după această dată, bolnavii nu vor putea primi reţete compensate, gratuite şi trimiteri către specialişti, a spus preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), Doina Mihăilă.
Ea a precizat că, din păcate, a devenit o tradiţie faptul că în fiecare primăvară medicii de familie sunt nevoiţi să ducă un adevărat război pentru a apăra cabinetele, pentru a-şi proteja pacienţii, pentru a face "cât de cât funcţional acest sistem din ce în ce mai haotic".
Doina Mihăilă a mai spus că organizaţia pe care o reprezintă, împreună cu Societatea Naţională de Medicina Familie - Medicină Generală, a cerut în instanţă suspendarea Hotărârii 1047/1571 şi că magistraţii Curţii de Apel Bucureşti urmează să ia o decizie în acest sens.
Preşedintele CNAS, Lucian Duţă, a declarat pentru MEDIAFAX că doar 20-25% dintre medicii de familie au spus că nu vor semna contractul cadru, nu 81 la sută, aşa cum spun liderii organizaţiilor de profil, acest nou contract garantând veniturile celor care muncesc şi oferă servicii de calitate pacienţilor.
Duţă a subliniat că noul contract-cadru nu face altceva decât să vină în sprijinul celor care respectă pacientul şi cheltuirea banilor, iar toate acestea contribuie la sistemul de sănătate.
"CNAS afirmă din nou hotărârea de a continua informatizarea sistemului, ca singură măsură prin care putem garanta că banii asiguraţilor sunt folosiţi corect. Practic, sistemul informatic nu va mai permite celor care au fraudat să facă acest lucru. Informatizarea vine să sprijine munca acelor medici care îşi desfăşoară activitatea cinstit. Adevărul este că vor fi mai supăraţi cei care s-au obişnuit să trăiască din muncă necinstită şi fraudarea sistemului", a mai spus Lucian Duţă.