MAE a anunţat duminică că este preocupat de situaţia celor aproximatriv 100 de români care au rămas în Libia şi că face eforturi pentru a menţine contactul cu aceştia, adăugând că personalul diplomatic de la Tripoli este sănătos şi cu un moral bun, nepunându-se problema evacuării ambasadei.
"MAE face eforturi pentru a menţine contactul cu cetăţenii români care au mai rămas în Libia, după operaţiunea de repatriere în masă, mai ales prin Ambasada României de la Tripoli", se arată în comunicat.
Ministerul precizează că, deocamdată, nu este avută în vedere evacuarea ambasadei, "starea de sănătate şi moralul echipei" fiind bune.
MAE mai spune că aproximativ 100 de cetăţeni români, majoritatea provenind din familii mixte, precum şi de pe unele platforme petroliere din apele teritoriale, au decis să rămână în Libia pe propria răspundere.
Ministerul se declară "preocupat" de starea acestora şi prin intermediul Ambasadei României acordă sprijinul necesar pe linie de asistenţă consulară şi informaţii despre situaţia din zonă.
"Însărcinatul cu afaceri a.i. este în legătură permanentă cu ambasadele celor şase ţări membre ale UE, care mai au personal diplomatic la Tripoli, pentru coordonare şi informare reciprocă. Aceeaşi activitate de asistenţă şi de sprijin este realizată şi de la nivelul Direcţiei Consulare care este în legătură cu familii ale cetăţenilor români care sunt încă în Libia", precizează MAE.
Ministerul spune că acţionează integrat, atât la faţa locului, prin intermediul propriei misiuni diplomatice, cât şi prin utilizarea tuturor mecanismelor de cooperare consulară.
Următoarea etapă a raidurilor coaliţiei împotriva forţelor lui Muammar Kadhafi va consta în atacarea liniilor de alimentare pentru limitarea capacităţilor de luptă ale acestora, a declarat duminică şeful Statului Major interarme al SUA, amiralul Michael Mullen, relatează AFP.
El a precizat pentru CNN că nu este însă vorba despre îndepărtarea de la putere a lui Kadhafi.
Prima fază a atacurilor aeriene desfăşurate împotriva Libiei este "un succes" şi a permis instaurarea unei zone de interdicţie aeriană, a declarat duminică amiralul Michael Mullen pentru postul de televiziune ABC.
Atacurile aeriene desfăşurate sâmbătă cu ajutorul avioanelor franceze şi britanice dar şi salva de peste 110 rachete de croazieră "au fost un succes până în prezent", a adăugat el.