Co-preşedintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), Ioan Lăcătuşu, afirmă că gestul bărbatului care l-a "spânzurat" pe Avram Iancu în centrul municipiului Miercurea Ciuc reprezintă "o lipsă de respect faţă de istoria românilor împreună cu care convieţuieşte".
Ioan Lăcătuşu, co-preşedinte al Forumului Civic al Românilor din Harghita, Covasna şi Mureş, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că gestul lui Csibi Barna reprezintă o jignire peste care românii nu vor putea trece cu uşurinţă.
"Este o lipsă de respect faţă de istoria românilor împreună cu care convieţuieşte. Ceea ce trebuie să ştie acest Csibi Barna este că nimeni nu trebuie să confunde libertatea de exprimare cu lucruri cu care nu se glumeşte. A te atinge de un simbol al istoriei românilor este ca şi cum ţi-ai bate joc de românism în esenţa sa. Închipuiţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă în Ungaria, în orice localitate, un român ar fi recurs la un gest similar, şi-ar fi permis să-l spânzure pe Kossuth Lajos sau pe Petofi Sandor, personaje cu valoare de simbol. Astfel de oameni ar trebui să stea în ospiciu sau după gratii, nu printre noi", a spus Ioan Lăcătuşu.
El a subliniat că vorbeşte în numele celor aproximativ 400.000 de români care trăiesc în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş şi care au acelaşi drept la respect ca şi conaţionalii maghiari, care îl revendică public ori de câte ori au prilejul.
"Lucrurile nu vor rămâne aşa. De altfel, noi, FCR din Harghita, Covasna şi Mureş, vom propune la proxima întâlnire trasformarea Seviciului Român de Informaţii în Serviciul Român de Siguranţă, la fel ca în statele civilizate, care să ne păzească de astfel de indivizi care sunt un pericol public nu numai pentru români, ci şi pentru buna convieţuire între românii şi maghiarii din zonă", a concluzionat Lăcătuşu.
Csibi Barna a solicitat, săptămâna trecută, autorizaţie de la Primăria Miercurea Ciuc pentru o manifestare dedicată Zilei Maghiarilor de Pretutindeni "menită să aducă în atenţia locuitorilor din Miercurea Ciuc istoria evenimentelor din 1848-1849".
Luni după-amiază, el a luat un manechin pe care se afla o poză a lui Avram Iancu, pe care "l-a condamnat" şi apoi l-a "spânzurat". Acţiunea s-a derulat în centrul municipiului Miercurea Ciuc, în faţa mai multor copii care se jucau în zonă.
Marţi, pe blogul personal, Csibi Barna a scris: "Dumnezeu să fie milostiv cu sufletul lui. Aşa păţesc toţi cei care greşesc împotriva naţiunii maghiare şi a secuilor".
Parchetul Tribunalului Harghita s-a autosesizat şi îl va cerceta pentru instigare la discriminare pe Csibi Barna, care este angajat al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Harghita.
Potrivit unor surse din cadrul Direcţiei, Csibi Barna este audiat, miercuri, de Comisia de Disciplină a instituţiei, care analizează faptele acestuia, punând accent pe declaraţiile făcute de el, marţi, în direct, la o emisiune televizată.
În cadrul acestei emisiuni, Csibi Barna a afirmat: "Am făcut o acţiune de atragere a atenţiei şi de informare istorică, din istoria revoluţiei paşoptiste ardelene, asupra măcelurilor comise de către moţii conduşi de către Avram Iancu împotriva populaţiei de etnie maghiară".