Legislaţia românească din domeniul luptei împotriva corupţiei este prea permisivă, pentru că le permite persoanelor care recurg la corupţie să scape de urmărire, dacă denunţă în justiţie faptele la care au luat parte, a declarat marţi Consiliul Europei (CoE), citat de AFP.
Experţii din cadrul Grupului de state împotriva corupţiei (GRECO), o structură specializată a organizaţiei paneuropene cu sediul la Strasbourg, şi-au exprimat îngrijorarea, într-un raport publicat marţi, faţă de dispozitivul "regretului real", care permite corupătorului să scape justiţiei, dacă îl denunţă pe corupt sau dacă afirmă că a fost constrâns de acesta.
Desigur, recunosc autorii raportului, fără un asemenea dispozitiv, numeroase cazuri nu ar fi putut ajunge la cunoştinţa justiţiei, dar acesta prezintă "riscuri de utilizare abuzivă", care ar trebui să fie îndepărtate prin "garanţii".
În plus, România ar trebui să îşi abroge dispoziţiile legale care îi permit corupătorului ce cooperează să îşi recupereze mita, adaugă experţii europeni.
În afară de acest aspect particular, "cadrul juridic" privind corupţia este "foarte complet", în teorie, şi-au exprimat satisfacţia raportorii. Totuşi, actorii luptei împotriva corupţiei "trebuie să lupte, în prezent, pentru a-şi păstra mijloacele (...) şi capacitatea de a se ocupa de cazurile în care sunt implicaţi membri ai elitei politice şi economice".
Cu privire la transparenţa finanţării vieţii politice româneşti, un sector "care face obiectul a numeroase acuzaţii de practici suspecte", experţii apreciază, în general, că legislaţia românească este satisfăcătoare. Dar îşi exprimă, totodată, unele rezerve.
Ei consideră insuficiente sancţiunile pe care partidele le riscă atunci când nu respectă regulile (o amendă de cel mult 6.000 de euro).
Este necesar să se asigure "că toate neregulile sunt pasibile de sancţiuni eficiente, proporţionale şi disuasive", apreciază Consiliul Europei, care a cerut autorităţilor române să-i prezinte, până la 30 iunie 2012, modul în care intenţionează să ţină cont de toate recomandările făcute.
GRECO a fost creat în 1999, cu scopul de a supraveghea respectarea, de către statele membre, a normelor din domeniul luptei împotriva corupţiei. Grupul este alcătuit, în prezent, din cele 47 de state ale organizaţiei, plus Statele Unite.