Întoarsă acasă, după o zi lungă, doamna Udrea s-a destăinuit fugitiv, pe Twitter: îl susţine pe domnul Boc. Marile decizii se anunţă în cuvinte puţine. Şi se iau în câte zile ţine o minune: trei.
Cu o joi înapoi, doamna ministru a schiţat apăsat portretul standard de preşedinte al PDL: onest, călit în bătălii electorale, devotat dreptei şi motor (al partidului). După o veche înţelepciune orientală, frumuseţea stă în ochii celui care priveşte şi astfel Emil Boc a fost încadrat în ideal de privirea doamnei ministru.
Totuşi acest sprijin de primă mână nu i-a dat ghes premierului, şeful în exerciţiu al PDL. "Toate la timpul lor", a spus modest. Şi Vasile Blaga i-a fost ecou: "Toate la timpul lor". Declaraţiile siameze au fost înainte de şedinţa conducerii PDL. După, Vasile Blaga a părut înnegurat: "De unde ştie d-na Udrea?" (că domnii B. şi-au luat inima în dinţi şi au zis "ne aruncăm în luptă"). Probabil timpul şi doamna Udrea nu au mai avut răbdare şi semnalul de încolonare a fost dat ceva mai devreme.
Cert este că diverşi şefi locali s-au scuturat din mister şi suspans, declarând, moale sau răspicat, cui îi dau încrederea. Dintre cei răsăriţi, doar Adriean Videanu a fost cam şugubăţ: se va lăsa convins doar de "dimesiunile economice" ale programelor candidaţilor. Există şi un candidat care s-a lăsat păgubaş: Sorin Frunzăverde, care se va mulţumi doar să-şi încerce norocul în echipa lui Blaga.
Între timp, cei doi B. îşi văd persuasiv de treabă. Oportun, premierul Boc dă cu bani în primării: 90 de milioane de euro, pentru infrastructură şi îmbunătăţirea condiţiei fizice a cetăţenilor (dacă este să ne luăm după sumele alocate în ultimii ani, ţara este doritoare de a fi un imens stadion).
Secretarul general Blaga nu loveşte cu banul, ci cu organizarea: prin natura funcţiei este membru al Comisiei de organizare a Convenţiei naţionale a DPL. Care se întruneşte joi, la o zi după moţiunea de cenzură, când se estimau şi marile anunţuri oficiale de candidaturi pentru fruntea democrat-liberalilor. Deci Vasile Blaga este potenţial candidat, cât se poate de implicat în aranjarea teatrului de operaţiuni şi în dispoziţie războinică. Doar strigătul său de luptă, a fost în plină odisee a vămilor: e curat şi se uită neînfricat în ochii oamenilor. Poate tânjeşte şi el după încadrarea în idealul "curat-uscat", care bântuie sâcâitor minţile din PDL.
Domnii B., personajele principale, îşi duc deja, cu înverşunare tăcută, campaniile. Galeriile tropăie mărunţel. Se fac vocalize pentru marele vuiet, ce va acoperi sterilitatea moţiunii de cenzură şi încăpăţânările tehnocrate ale preşedintelui Băsescu (în fond, preşedintele îşi permite să arunce buzduganul prin delegare).
Este rost de mare spectacol căci, de când preţul cartofilor a luat-o razna şi şi iarba stă să erupă primăvăratec, tot românul va degusta politică de trei ori pe zi.
Indira Crasnea