Sindicaliştii clujeni s-au declarat dezamăgiţi, vineri, de lipsa majorităţii deputaţilor şi senatorilor din judeţ de la şedinţa Comisiei de Dialog Social convocată la Prefectura Cluj, unde a fost analizat noul Cod al Muncii, la întâlnire fiind prezenţi doar patru parlamentari din cei 14.
O şedinţă a Comisiei de Dialog Social a Prefecturii Cluj a avut loc, vineri, la cererea sindicatelor, tema dezbaterii fiind noul Cod al Muncii, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Liderul CNSLR Frăţia Cluj, Ştefan Roman, a cerut celor patru parlamentari prezenţi - deputaţii Cornel Itu (PSD), Horea Uioreanu (PNL), Mircia Giurgiu (PDL) şi senatorul Alexandru Cordoş (PSD) - să voteze, în 16 martie, moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţie pe tema Codului Muncii.
"Sunt dezamăgit că din 14 parlamentari câţi are judeţul Cluj, la o dezbatere importantă pe marginea Codului Muncii, au venit doar patru. Au fost votaţi în Parlament ca să susţină legile în favoarea cetăţenilor, nu să sprijine alte interese. Trebuiau să fie dezbateri pe marginea Codului Muncii, nu să fie adoptat un astfel de document prin asumarea răspunderii guvernamentale, pentru că se sfidează obligaţiile de legiferare ale Parlamentului. Noul Cod al Muncii va avea repercusiuni pe zeci de ani de aici înainte. Fac apel la parlamentarii prezenţi să voteze moţiunea de cenzură depusă de opoziţie", a spus Roman.
La rândul său, preşedintele BNS Cluj, Nati Ariton, a reproşat lipsa parlamentarilor de la întâlnire, mai ales a celor de la PDL, UDMR şi UNPR.
"PDL are la Cluj şase parlamentari, dintre care a venit unul, Mircia Giurgiu, care este, de fapt, fost sindicalist. Pe restul nu îi interesează ce efecte va avea Codul Muncii? Nici pe cei de la UDMR şi UNPR?", a spus Ariton.
Preşedintele Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop, a afirmat, la rândul său, că noul Cod al Muncii "este unul al sclaviei, care va înrobi angajatul".
"Nu suntem de acord cu pumnul care ni se pune în gură. Nicăieri în Europa nu există aşa ceva, este o bătaie de joc. Piticul atomic nu a fost niciun minut în economia reală", a spus Pop.
Şi Stanca Constantinescu, liderul CSDR Cluj, a afirmat că noul proiect de Cod al Muncii "este o sfidare, un dictat".
"Guvernul ar trebui să fie mediator între actorii social, dar manifestă dispreţ. Codul Muncii evită legislaţia muncii europene. Este o prostie să îţi asumi răspunderea pe un Cod care nu este agreat de nimeni, nici de patronate şi nici de sindicate. Nu a stat la baza acestui document nicio gândire economică, astfel încât va creşte şomajul şi munca la negru", a afirmat Constantinescu.
Petru Turc, reprezentant al Patronatului UGIR 1903, a arătat că vechiul Cod al Muncii era "dezechilibrat", având peste 200 de drepturi pentru angajaţi şi doar 40 pentru angajator, astfel încât era necesară o modificare.
"Acest nou Codul Muncii va trebui schimbat peste doi ani. O soluţie ar fi instituirea unui moratoriu pe un an sau doi, să vedem cum funcţionează şi apoi să se modifice", a spus Turc.
Prefectul Florin Stamatian a declarat că noul Cod al Muncii este inspirat din legislaţia europeană şi că nu a găsit aspecte care să îl pună în stare de incertitudine.
"Sunt prevederi luate de Guvern în raport de situaţia economică actuală", a spus Stamatian.
Guvernul şi-a asumat, marţi, răspunderea pe Codul Muncii, iar parlamentarii PSD, PNL şi PC au depus o moţiune de cezură care va fi dezbătută şi votată în 16 martie.