Prognoza privind evoluţia inflaţiei pe parcursul unui an nu se poate face pe baza datelor publicate într-o lună sau două şi trebuie văzut dacă riscurile în legătură cu alimentele şi combustibilii persistă sau se temperează, a declarat joi viceguvernatorul BNR Cristian Popa.
"Cred că trebuie să citim mai mult de o lună pentru a vedea dacă direcţia în care preţurile se mişcă s-a modificat semnificativ sau nu. Este foarte posibil ca având în vedere că avem riscuri din partea evoluţiei preţurilor la alimente şi riscuri din partea preţurilor la combustibil să vedem dacă aceste presiuni se manifestă ca persistente sau din contră se vor tempera în perioada următoare", a spus Popa.
El a menţionat că este posibil să existe o diminuare a preţului internaţional al petrolului în perioada următoare, legată probabil de o soluţionare viitoare a conflictelor din regiunile care au export substanţial de petrol.
"Rămâne de văzut. Nu este momentul pe baza unei singure citiri sau citiri a două luni de zile să faci pronunţări despre inflaţia pe parcursul unui an sau, cum avem noi ciclul de prognoză, pentru opt trimestre", a continuat Popa.
Analiştii Raiffeisen şi ING consideră puţin probabil ca inflaţia să se încadreze în acest an în ţinta BNR, de 3% plus/minus un punct procentual, după ce rata creşterii preţurilor de consum a depăşit în februarie estimările analiştilor.
Raiffeisen consideră că ţinta de inflaţie a BNR pentru acest an este foarte optimistă şi anticipează că indicatorul va depăşi chiar şi estimarea băncii, de 4,5%, se arată într-o notă transmisă joi de bancă.
Totodată, ING notează, într-o analiză, că şansele ca inflaţia să se încadreze în ţinta BNR au scăzut dramatic.
Rata inflaţiei din februarie, de 0,77% faţă de ianuarie, a fost mai ridicată decât nivelul mediu de 0,5% anticipat de analiştii financiari, acelaşi cu cel aşteptat de Raiffeisen.
Rata anuală a inflaţiei din februarie, de 7,6%, a întrecut estimările pieţei, de 7,3%, dar şi nivelul anticipat de ING, de 7,2%.