Purtătorul de cuvânt al Departamentelor PSD, Olguţa Vasilescu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că majorarea bugetelor STS şi SIE arată că Guvernul alocă mai mulţi bani pentru "a-i asculta" pe români decât pentru a le asigura sănătatea.
Vasilescu a afirmat că majorarea bugetelor STS şi SIE, prin rectificare bugetară, este "îngrijorătoare".
"Ori este vorba despre incompetenţă crasă a Guvernului, care realizează că nu a plătit contribuţiile sociale angajaţilor, ori este o chestie mascată despre care nu ne putem pronunţa deocamdată", a spus ea.
Senatorul PSD a afirmat că România deţine cel mai mare număr de ofiţeri în serviciile secrete, raportat la populaţie, decât SUA şi ţările europene.
Potrivit lui Vasilescu, în România ar exista 571 de ofiţeri SRI la un milion de locuitori, de şase ori mai mulţi decât în cazul FBI, în timp ce în Germania şi Franţa raportul este de 89, respectiv 98 ofiţeri la un milion de locuitori.
Senatorul PSD a afirmat că şi numărul ofiţerilor SIE este de aproape patru ori mai mare decât media din ţările europene, raportate la populaţie.
"Bugetele însumate ale serviciilor secrete se cifrează la mai mult decât bugetul alocat Ministerului Sănătăţii, fără CNAS. Dacă Guvernul plăteşte din bani publici mai mult pentru a-i asculta pe români decât pentru a-i însănătoşi, este îngrijorător", a mai spus Vasilescu.
Bugetele Ministerului Justiţiei, SIE şi STS au fost suplimentate de Guvern cu o sumă totală de peste 35 milioane lei, astfel încât contribuţiile suplimentare la pensie, valabile de la 1 ianuarie pentru angajaţii din sistemul de apărare, să fie plătite de stat şi să nu le afecteze acestora veniturile
Suplimentarea bugetelor a fost decisă în şedinţa de miercuri a Guvernului.
Conform deciziei, bugetul Ministerului Justiţiei a fost suplimentat cu 29 milioane lei, cel al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) cu două milioane lei, iar cel al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) cu 4,7 milioane lei.
Legea pensiilor, valabilă de la începutul acestui an, stabileşte pentru angajaţii din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională o cotă de contribuţie la sistemul de pensii de 10,5%, faţă de 5% până în prezent.
Aceeaşi lege stabileşte însă că majorarea contribuţiei nu trebuie să afecteze veniturile salariale nete ale acestei categorii de angajaţi.