Numărul accidentelor auto grave a scăzut în 2010 pentru al doilea an consecutiv, la 9.213, comparativ cu 9.992 în 2009, a declarat, miercuri, Costin Tătuc, comisar şef al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) - Direcţia Poliţia Rutieră.
"Ca urmare a activităţilor întreprinse, s-a reuşit diminuarea riscului rutier, fiind pentru prima dată când, în doi ani consecutivi, se înregistrează scăderi atât a numărului accidentelor rutiere grave, cât şi a numărului persoanelor decedate, respectiv al celor rănite grav", a adăugat Tătuc, prezent la un eveniment de specialitate.
Potrivit datelor IGPR, numărul răniţilor grav în urma accidentelor auto a scăzut cu 4,8%, la 8.477, iar cel al morţilor cu 13,5%, la 2.363.
"Cele mai multe accidente au survenit în intervalul orar 14:00-22:00, în care s-au produs 4.804 accidente grave, soldate cu 1.210 morţi şi 4.330 răniţi grav, pe fondul oboselii şi stresului acumulat în cursul zilei, reflectate în scăderea capacităţii de concentrare a atenţiei participanţilor la trafic, în contextul grabei de a ajunge la destinaţie", a spus Tătuc.
Din analiza distribuţiei accidentelor grave de circulaţie pe zilele săptămânii, datele IGPR arată că vinerea rămâne ziua cu riscul cel mai ridicat, urmată îndeaproape de duminică, în timp ce sâmbăta continuă să ocupe locul al treilea.
"Analiza repartiţiei accidentelor grave pe luni, arată că perioada în care se înregistrează cele mai multe accidente grave rămâne august, singurele luni când a fost depăşit nivelul anului anterior fiind martie şi decembrie", a mai spus Tătuc.
În ceea ce priveşte repartiţia categoriilor de participanţi la trafic vinovate de producerea accidentelor grave de circulaţie, în cursul anului 2010 s-a constat că ponderea este deţinută de conducătorii de autovehicule - 60%, urmaţi de pietoni -29%.
"Motocicliştii şi căruţaşii au ponderi de câte 3%, iar bicicliştii - 5%", a spus comisarul şef.
Potrivit IGPR, parcul auto naţional numără 5,3 milioane de autovehicule. Totodată, în România există 6,2 milioane de posesori de permis de conducere.
Reţeaua rutieră naţională însumează 198.589 kilometri, din care autostrăzi - 300 kilometri, drumuri naţionale - 15.934 kilometri, drumuri judeţene - 34.668 kilometri şi drumuri comunale - 27.781 kilometri.