Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) va înfiinţa o structură nouă pentru implementarea proiectelor din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI).
Programul se va derula în perioada 2011 - 2020 şi va fi gestionat de ministerele Dezvoltării şi Mediului, în baza unei ordonanţe de urgenţă aprobată de Guvern în noiembrie.
Proiectele prioritare din cadrul PNDI pentru care Ministerul Dezvoltării are calitatea de ordonator principal de credite vor fi derulate printr-o structură denumită UIPNDI, conform unui proiect de hotărâre de Guvern, iniţiat de instituţie.
Numărul de angajaţi, atribuţiile şi competenţele UIPNDI, precum şi regulamentul de organizare şi funcţionare vor fi stabilite prin ordin al ministrului Dezvoltării, conform altui proiect de act normativ iniţiat de MDRT.
Proiectele gestionate vor viza 10.000 km drumuri judeţene şi de interes local, modernizarea localităţilor (drumuri, grădiniţe, creşe) şi sisteme de canalizare, epurare a apelor uzate şi alimentare cu apă. Investiţiile vizează proiecte noi, finalizarea unor lucrări în derulare sau modernizări.
"Pentru includerea în program a obiectivelor de investiţii aflate în diferite stadii de execuţie şi care nu pot fi finalizate, beneficiarii finali trebuie să rezilieze contractele aflate în derulare şi să prezinte stadiul fizic şi valoric actualizat la zi al restului de executat", se arată în proiect.
Obiectivele de investiţii vor fi amplasate pe terenuri proprietate publică sau privată a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale.
Pentru proiectele aprobate la finanţare, Ministerul Dezvoltării va prelua de la beneficiari terenurile aferente construcţiilor sau sectoarelor de drum pe durata de realizare a investiţiilor.
Procedura de atribuire a contractului de lucrări va fi desfăşurată pe calupuri de proiecte, stabilite de Ministerul Dezvoltării.
Finanţarea proiectelor va fi asigurată din fonduri externe rambursabile şi nerambursabile, de la bugetul de stat precum şi din alte surse.
Pe perioada realizării lucrărilor, finanţarea va fi asigurată în intervalul 2011-2020 de prestatorii, executanţii şi furnizorii cărora le sunt atribuite proiectele, iar plata sumelor datorate acestora va fi realizată de Ministerul Dezvoltării în perioada 2013-2020, eşalonat, în limita fondurilor aprobate anual.
MDRT a publicat deja un anunţ în SEAP privind contractarea de lucrări în cadrul acestui program, estimate la 13,87 miliarde lei (3,2 miliarde euro).