Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 mar 2011 - Anul XVI, nr. 55 (4653)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Liderii sindicali "Pro Lex" şi-ar fi însuşit aproximativ 1.200.000 lei

Marţi, 8 Martie 2011 (16:11:04)

 Liderii sindicali "Pro Lex", Vasile Lincu şi Florin Ilie Vîlnei", cu ajutorul trezorierului sindicatului Negoiţă Voinea, şi-ar fi însuşit 1,2 milioane de lei (285.000 de euro), urmărirea penală împotriva lor fiind începută de Poliţia Română, încă de anul trecut, marţi având loc percheziţiile în caz.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că anul trecut a fost înregistrată o plângere la Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) privind anumite nereguli la sindicatul "Pro Lex", poliţiştii luând număr unic de înregistrare a cauzei la un parchet local.

Ulterior, în septembrie 2010, Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a preluat investigaţiile în acest caz, în care poliţiştii fac cercetări, sub supravegherea procurorilor.

Astfel, poliţiştii au dispus începerea urmăririi penale faţă de cei trei sindicalişti "Pro Lex", iar marţi, în urma autorizaţiilor de percheziţii emise de judecători, la solicitarea procurorilor, s-au făcut descinderi la locuinţele învinuiţilor.

Paguba pe care cei trei sindicalişti ar fi produs-o a fost evaluată la aproximativ 1,2 milioane de lei, faptele fiind comise la sfârşitul lunii decembrie 2009, respectiv în cursul anului 2010.

Liderii sindicali în cadrul Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", Vasile Lincu şi Florin Ilie Vîlnei, sunt cercetaţi de procurori, împotriva lor fiind declanşată urmărirea penală pentru însuşire de bani, iar Negoiţă Voinea, pentru înregistrare fictivă în gestiune a operaţiunilor.

Procurori ai Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectuează cercetări în cauza având ca obiect comiterea infracţiunilor de delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi fals intelectual faţă de trei învinuiţi, informează marţi instituţia.

Urmărirea penală a fost începută în cauză faţă de învinuiţii Vasile Lincu şi Florin Ilie Vîlnei şi Voinea Negoiţă, în cauză fiind efectuate acte de cercetare penală şi fiind administrate probe pentru lămurirea cauzei sub toate aspectele.

Astfel, s-a reţinut în fapt că în calitate de lideri sindicali în cadrul Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", Lincu Vasile şi Vîlnei Florin Ilie, şi-ar fi însuşit şi ar fi folosit diferite sume de bani, fără aprobarea organelor de conducere şi fără descărcare de gestiune.

Din cercetări a rezultat că învinuitul Negoiţă Voinea ar fi acceptat înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor fictive şi a denaturat veniturile şi cheltuielile sindicatului Pro Lex.

Potrivit Parchetului, cercetările efectuate până în acest moment procesual au mai relevat că au fost încheiate de către liderii sindicali contracte în numele Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex" şi a fost consemnată recepţia unor bunuri fără justificare în documentele contabile şi fără descărcare de gestiune.

De asemenea, probatoriul administrat a relevat că au fost achitate din fondurile sindicatului sume de bani cu titlul "drepturi de autor" fără îndeplinirea condiţiilor legale.

"În cauză se efectuează percheziţii domiciliare, cercetările fiind continuate pentru stabilirea tuturor împrejurărilor de fapt şi administrarea întregului material probator", precizează sursa citată.

Sediul social al Sindicatului "Pro Lex", care este şi locuinţa personală a liderului Vasile Lincu, a fost percheziţionat, marţi, de anchetatori care caută documente contabile, acte de sindicat într-un dosar de fraudă.

Vasile Lincu a declarat, pentru MEDIAFAXA, că acţiunea vizează o plângere făcută de el împotriva unui fost lider de sindicat, Mircea Lupu care îl acuza pe el că era încă şef al organizaţiei sindicale după expirarea mandatului de preşedinte de sindicat.

Liderul de sindicat a spus că reprezentanţi ai Gărzii Financiare, ai ANAF şi ai ITM au mai făcut verificări dar nu au găsit nimic care să-l incrimineze.

"Astăzi, când să ies pe uşă, procurorii au venit la mine acasă, unde este şi sediul sindicatului, să caute documente contabile şi acte depsre sindicat, dar eu nu am aceste acte acasă. Le pot prezenta, nu am nimic de ascuns", a spus Vasile Lincu.

El a refuzat să precizeze dacă această percheziţie are legătură cu acuzaţiile recente pe care le-a făcut legat de contrabanda din vămi şi declaraţiile privind o schemă de şah, care a dus la discuţii în ultima perioadă referitoare la cine este "Regina", respectiv cine este în spatele corupţiei din vămi.

Lincu a evitat să spună dacă este vreo legătură directă între această percheziţie şi declaraţiile făcute. "Într-o măsură sau alta mi s-au tranmis mesaje să nu mai apar în presă cu vreo declaraţie", a spus Lincu, fără a face nominalizări.

Vasile Lincu are, potrivit declaraţiei de avere completate în 8 septembrie 2010, un teren intravilan de 401 metri pătraţi pe care l-a cumpărat 2004, împreună cu soţia sa, Angelica Lucica Lincu. Familia Lincu mai deţine un apartament în Bucureşti în suprafaţă de 52 de metri pătraţi, cumpărat în 2001.

Liderul "Pro Lex" conduce un autoturism audi A6, pe care l-a cumpărat în 2002 cu 15.500 de euro. Preşedintele "Pro Lex" a mai notat în declaraţia de avere un depozit bancar la Alpha Bank, de 20.000 de euro, pe care l-a deschis în 2010, şi o donaţie de 10.000 de euro, făcută pe numele lui Nelu Lincu.

Din activitatea ca preşedinte la Pro Lex, Lincu a câştigat 8.375 de lei, iar care director şi redactor la revista "Pro lex", alţi 45.611 lei. Soţia sa, Angelia Lucica Lincu, a câştigat 11.036 de lei ca director la "Pro Lex", 4.224 de lei ca economist la Fundaţia "Noi Citim" şi 4.060 de lei ca secretar de redacţie şi redactor la revista "Pro Lex".

Vasile Lincu este, potrivit declaraţiei de interese, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex" şi vicepreşedintele Uniunii Sindicatelor Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual "Forţa Legii".  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Liderii sindicali "Pro Lex" şi-ar fi însuşit aproximativ 1.200.000 lei.
 Vizualizări articol: 703 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Liderii sindicali "Pro Lex" şi-ar fi însuşit aproximativ 1.200.000 lei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei