Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 mar 2011 - Anul XVI, nr. 55 (4653)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băncile de organe şi ţesuturi ar putea deveni funcţionale la sfârşitul anului

Marţi, 8 Martie 2011 (15:46:37)

Cele patru bănci de organe şi ţesuturi care ar urma să se înfiinţeze la Bucureşti, Târgu Mureş, Timişoara şi Iaşi ar putea deveni funcţionale la sfârşitul acestui an sau la începutul anului viitor, a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă, consilierul Agenţiei Naţionale de Transplant Andrei Nica

Potrivit lui Nica, există un program naţional de înfiinţare a unor bănci de organe şi ţesuturi, la Bucureşti, Târgu Mureş, Timişoara şi Iaşi, pentru care există finanţarea necesară, de 3,5 milioane de euro, în care este inclusă şi instruirea personalului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În prezent, proiectul băncii de organe şi ţesuturi de la Târgu Mureş este în faza întocmirii studiului de fezabilitate, iar din toamnă ar putea începe lucrările de construcţie, a declarat consilierul Agenţiei Naţionale de Transplant.

"La Târgu Mureş, este în curs de a se finaliza studiul de fezabilitate, după aceea va începe procedura de licitaţii. Sperăm ca la sfârşitul anului sau poate la începutul anului viitor să înfiinţăm cele patru bănci, deci şi această bancă", a spus Nica, adăugând că banca de la Târgu Mureş va deservi şapte judeţe din regiune.

Potrivit lui Nica, este vorba de o bancă de multiţesut, care va include "os, tendon, cornee, valvă cardiacă, piele şi membrană amniotică pentru patologia oftalmologică".

"Încercăm să acumulăm în această bancă toate aceste ţesuturi, pentru a fi distribuite în şapte judeţe ale ţării. Ne-am gândit că, poziţia Târgu Mureşului fiind strategică, să se poată mişca foarte repede în această zonă. Şi atunci totul se va face nu cu elicopter - noi n-avem nevoie de un transport rapid, putem să transportăm la gheaţă, la gheaţă carbonică, nu e nicio problemă - şi vor fi aduse în această bancă (ţesuturile), aici vor fi procesate în nişte laboratoare speciale, cu aer filtrat, cu flux laminar, deci e o chestie deosebită, stocate, carantinate. Toate analizele de laborator vor fi făcute în laboratorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, pentru că e acreditat de Agenţia Naţională de Transplant. Şi atunci tot screeening-ul viral foarte strict de care am nevoie la ţesuturi să poată fi făcut aici şi, bineînţeles, să putem dezvolta, pe viitor, întreg transplantul tisular atât aici, cât şi în regiune. Bănuiesc că, fiind un centru universitar foarte solid, alături de Cluj, vor putea dezvolta acest transplant os, tendon, cornee, piele şi aşa mai departe", a spus Nica.

El a precizat că, în prezent, sunt extrem de cerute ţesuturi de os, cornee şi piele.

Potrivit lui Nica, băncile de organe şi ţesuturi vor contribui la rezolvarea unei probleme legate de grefele masive, care la ora actuală se importă.

"Deocamdată, din informaţiile pe care le avem la nivelul băncii de ţesut Colentina, osul este cel care este solicitat, pentru că deteriorările de proteze sunt destul de multe, noi am început artroplastia de mult şi au început să apară şi acele revizii care necesită os. Patologia ligamentară, instabilităţile de genunchi, în special la sportivi, iar dacă vom avea posibilitatea să le oferim şi celorlalte persoane, care fac sport de performanţă. Revenind la os - patologia tumorală poate fi făcută, avem specialişti în România, totul este să avem posibilitatea să le şi oferim aceste bănci, care vor da şi acele grefe masive, care la ora actuală sunt aduse din străinătate, dat fiind faptul că nu prea le avem, şi sunt foarte scumpe (preţul porneşte de la 1.000 de euro - n.r.). Un alt ţesut care este solicitat este corneea, deocamdată încercăm cumva să aducem şi corneele astea în bănci, stocarea lor este limitată, este de scurtă durată, dar foarte repede pleacă în teritoriu, în centre de stat şi în centre private", a precizat el.

Nica a spus că se face tot posibilul pentru a se finaliza proiectul băncilor de organe şi ţesuturi, remarcând că există sprijinul necesar atât la nivelul Ministerului Sănătăţii, cât şi al autorităţilor locale unde urmează să se înfiinţeze acestea.

"Se implică în a ne sprijini şi a ne ajuta să implementăm acest program. Noi deja am luat contact, dânşii au fost foarte deschişi, aici, la Târgu Mureş, nu au fost probleme", a conchis el. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băncile de organe şi ţesuturi ar putea deveni funcţionale la sfârşitul anului.
 Vizualizări articol: 479 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băncile de organe şi ţesuturi ar putea deveni funcţionale la sfârşitul anului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei