joi, 3 mar 2011 - Anul XVI, nr. 51 (4649)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Scandal la CNI: Reprezentantul ONG-urilor a părăsit sala, nemulţumit de nerespectarea regulamentului

Joi, 3 Martie 2011 (16:16:06)

Şedinţa de joi a Consiliului Naţional de Integritate (CNI) a fost marcată de neînţelegeri între membrii forului, culminând cu momentul în care reprezentantul societăţii civile, Codru Vrabie, a părăsit sala, nemulţumit de nerespectarea regulamentului intern şi de acuzaţiile aduse de conducerea ANI.

Şedinţa a început cu o discuţie despre caracterul public al proceselor verbale ale şedinţelor Consiliului, dominată de chestiuni tehnice şi procedurale.

A urmat o discuţie legată de ordinea de zi a şedinţei de joi a Consiliului, reprezentantul ONG-urilor, Codru Vrabie, solicitând adăugarea unor subiecte şi eliminarea de pe lista celor de discutat a punctului referitor la prezentarea unui document legat de activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Vrabie şi-a motivat cererea pe de-o parte prin absenţa de la şedinţă a reprezentanţilor ANI, despre care preşedintele CNI, Carmen Cynthia Curt, a afirmat că este motivată, şi, pe de altă parte, de lipsa unei analize temeinice a rapoartelor de audit pentru Agenţie, întocmite în ultimii ani de o companie de profil.

Cererile lui Vrabie au fost discutate dar nu şi votate de colegii săi din Consiliu, până când în sală a sosit secretarul general al ANI, Horia Georgescu. Acesta şi-a început discursul reamintind membrilor CNI faptul că ANI a solicitat Senatului revocarea din funcţie a lui Vrabie, reluând exhaustiv acuzaţiile la adresa lui Vrabie şi motivele pe care conducerea Agenţiei şi-a întemeiat cererea.

După ce i-au ascultat susţinerea lui Georgescu şi acuzaţiile la adresa lui Vrabie şi a anumitor ONG-uri, membrii CNI au decis să treacă la dezbaterea subiectelor de pe ordinea de zi. Deranjat de faptul că propunerile sale de modificare a listei subiectelor de discutat nu au fost supuse la vot, Codru Vrabie s-a ridicat şi a părăsit sala.

"Eu nu vreau să asist la această mascaradă. Vă doresc o zi bună!", le-a spus Vrabie colegilor lui, care s-au arătat deranjaţi de gestul acestuia.

Între cei mai jigniţi de atitudinea lui Vrabie s-au arătat Gyöngyike Böndi, reprezentantul înalţilor funcţionari publici în CNI, şi Lidia Barac, reprezentând Ministerul Justiţiei.

"Eu nu vin din celălalt capăt al ţării ca să fiu jignită. Mai avea puţin şi ne făcea handicapaţi", a spus Böndi.

Lidia Barac a propus, la rândul ei, ca la finalul şedinţei forul să analizeze conduita lui Vrabie în raport de colegii săi din CNI.

"Propun ca la punctul «Diverse» de pe ordinea de zi să analizăm conduita colegului nostru şi, eventual, să o sancţionăm, măcar în plan moral. Spun asta pentru că apreciez că trebuie să marcăm momentul, pentru a ne asigura că el nu se va repeta", a spus Barac.

Şedinţa a continuat în absenţa lui Vrabie, secretarul general al ANI prezentând documentul. La finalul prezentării făcute de Georgescu, membrii CNI au făcut o serie de sugestii şi au cerut conducerii ANI să le aibă în vedere la completarea documentului, amânând adoptarea lui pentru o şedinţă ulterioară.

La finalul şedinţei, Radu Nicolae, reprezentantul Centrului pentru Resurse Juridice (CRJ) care asistă la şedinţele CNI, de altfel publice, conform legii, a simţit nevoia să lămurească o serie de acuzaţii aduse de secretarul general al ANI organizaţiei din care el face parte cu ocazia discuţiei iniţiale despre Vrabie. Georgescu le-a cerut însă membrilor CNI să-l întrebe pe acesta în ce calitate vorbeşte, acuzând faptul că organizaţia pe care Nicolae o reprezintă ar fi fost între cele care au sprijinit candidatura lui Victor Alistar pentru poziţia de reprezentant al societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi ajungând să afirme că îl poate evacua pe reprezentantul CRJ din sală.

Cu greu, membrii CNI au fost de acord să-i permită lui Radu Nicolae să ia cuvântul, dovedindu-se reticenţi în a-l primi pe acesta la masa plenului, aşa cum el le ceruse. După insistenţe însă, Nicolae a primit permisiunea să se aşeze la masa plenului şi le-a prezentat membrilor CNI eforturile făcute de organizaţia sa de-a lungul timpului în sensul îmbunătăţirii funcţionării ANI, scop care este, de altfel, prin lege şi al CNI.

Intervenţia lui Nicolae a fost primită cu interes de membrii consiliului, care l-au întrebat de ce ONG-urile nu şi-au ales şi un supleant în locul lui Vrabie.

"Poate sunt unele probleme de înţelegere, poate că sunt şi unele deficienţe de comunicare, de aceea vă întreb, constructiv, dacă nu consideraţi că ar fi oportun să alegeţi şi un supleant pentru colegul nostru Codru Vrabie", i s-a adresat Maya Teodoroiu lui Nicolae, care a explicat de ce organizaţia pe care o conduce nu a desemnat un supleant şi de ce nu şi-ar dori el să îl înlocuiască pe Vrabie.

La sfârşitul intervenţiei lui Nicolae, Horia Georgescu l-a întrebat pe acesta din nou dacă Centrul pentru Resurse Juridice s-a aflat între ONG-urile care au susţinut candidatura lui Alistar pentru postul de reprezentant al societăţii civile în CSM. Nicolae a negat, susţinând că nu a existat niciun document oficial din partea organizaţiei sale în acest sens.

Discuţia propusă de Lidia Barac pe tema conduitei de joi a lui Vrabie nu a mai avut loc.

După şedinţă, pe un forum public de discuţii despre CNI şi ANI înfiinţat chiar de el, Codru Vrabie a postat un mesaj în care-şi explica gestul.

"Există, pe lumea asta, oameni care n-au respect pentru nimic, nici măcar pentru propria persoană. Ce faci dacă eşti nevoit să stai într-o cameră cu astfel de oameni? (...) Azi am stat la masa CNI cu nişte oameni nedemni şi am ales să plec, de teamă că mi-aş putea pierde şi eu demnitatea; prin asociere, prin contaminare, prin inducţie", scrie Vrabie în mesajul postat pe forumul de discuţii CNI-RSC. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scandal la CNI: Reprezentantul ONG-urilor a părăsit sala, nemulţumit de nerespectarea regulamentului.
 Vizualizări articol: 816 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Scandal la CNI: Reprezentantul ONG-urilor a părăsit sala, nemulţumit de nerespectarea regulamentului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei