Grupurile parlamentare din Senat şi Camera Deputaţilor ale PSD şi PNL au semnat, marţi, un protocol de colaborare, care conţine prevederi privind votul în cazul suspendăriii şefului statului sau învestitura Guvernului, deşi are valabilitate până în 2012.
"Senatorii şi deputaţii partidelor membre ale USL vor vota în mod similar, ca urmare a deciziei politice a Uniunii, în cazul moţiunilor simple sau de cenzură, în cazul solicitărilor privind suspendarea preşedintelui, în cazul votului privind învestitura Guvernului, în voturile privitoare la structura de conducere a celor două Camere şi în orice altă situaţie în care Uniunea decide astfel", se precizează în protocolul de colaborare parlamentară semnat marţi de liderii grupurilor parlamentare ale PSD - Ilie Sârbu (Senat) şi Mircea Duşa (Cameră) şi cei ai PNL - Puiu Haşotti (Senat) şi Eugen Nicolăescu (vicelider de grup la Cameră).
Protocolul interzice negocierea cu PDL pentru susţinerea proiectelor de lege promovate de Guvern ori de către parlamentarii puterii şi prevede că proiectele legislative care vizează probleme fundamentale de politici economice, fiscale sau sociale sau privind modificarea legislaţiei electorale se comunică de către iniţiatori Uniunii şi nu pot fi depuse sau susţinute fără aprobarea acesteia.
Protocolul de colaborare parlamentară prevede că la nivelul grupurilor parlamentare se constituie, atât la Senat, cât şi la Cameră, Consiliul de Coordonare a Grupurilor Parlamentare (CCGP), format din liderii de grup şi din câte doi reprezentanţi în Biroul permanent.
Potrivit protocolului de colaborare parlamentară, CCGP ia decizii cu privire la poziţiile comune ale grupurilor parlamentare în plen, la şedinţele de Birou permanent şi la şedinţele de comisie.
Protocolul prevede ca, în principiu, parlamentarii partidelor semnatare să voteze împotriva iniţiativelor legislative promovate de actuala putere, cu excepţia tratatelor internaţionale.
Totodată, protocolul prevede ca liderii grupurilor parlamentare ale partidelor semnatare să asigure prezenţa tuturor parlamentarilor la şedinţele de plen şi ale comisiilor, având, de asemenea, obligaţia de a-i informa pe aceştia cu privire la decizia de vot.
( 1 mar 2011, 16:39:54