Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 25 feb 2011 - Anul XVI, nr. 46 (4644)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Protest al medicilor de familie nemulţumiţi că sunt obligaţi să aducă adeverinţe noi ale pacienţilor

Vineri, 25 Februarie 2011 (14:04:13)

Mai mulţi medici de familie au protestat, vineri dimineaţa, la sediul Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), nemulţumiţi de faptul că li s-au cerut adeverinţe noi pentru unii pacienţi şi considerând că aceasta nu este datoria lor, ci a Casei de Asigurări de Sănătate.

Preşedintele Federaţiei Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, a declarat, vineri, că dovada calităţii de asigurat este strict apanajul Casei de Asigurări de Sănătate să o controleze, nu a medicilor.

"Este una dintre multiplele datorii care ni se pun în cârcă şi care nu este a noastră. Dovada calităţii de asigurat este strict apanajul Casei (CNAS) să o controleze, dar pentru că acum este un control al Curţii de Conturi şi am înţeles că această Curte de Conturi a cerut ca noi să aducem aceste dovezi de asigurat, nu înţeleg de ce trebuie să o facem noi. Curtea de Conturi ar trebui să se uite în sistemul SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat al CNAS - n.r.), în mod sigur li s-a oferit această posibilitate, numai că acolo probabil sunt învăţaţi numai cu hârtii şi că oricine este controlat este obligat să aducă", a precizat Mihăilă.

Liderul medicilor de familie a spus că aceştia nu sunt nişte sclavi ai Curţii de Conturi şi nici ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ci au o relaţie de contract, de parteneriat cu Casa de Asigirări.

"Noi ne-am sunat la rândul nostru asiguraţii să le spunem să vină cu adeverinţe proaspete, pentru că nici nu ştii din ce dată îţi trebuie, i-am pus pe drumuri. Promitem să îi trimitem pe toţi la casele de asigurări de sănătate să îşi ia adeverinţa de asigurat", a spus Mihăilă.

Liderului Patronatelor Medicilor de Familie i-a fost cerută adeverinţă pentru doi pacienţi, dar aceasta spune că şi pentru unul este suficient, pentru că "pierde timp, benzină şi nervi". Unul dintre cei doi pacienţi plăteşte direct către Casa de Asigurări, are chitanţă şi nici ea nu este regăsită în sistem, a mai spus medicul.

Medicii au protestat vineri dimineaţa în timpul orelor de program, pentru că aveau termen limită până vineri la ora 9.00 să aducă adeverinţele şi şi-au reprogramat pacienţii.

Curtea de Conturi nu a informat medicii ce se întâmplă dacă nu aduc adeverinţele, a afirmat Doina Mihăilă.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate i-a invitat, vineri, la ora 12.00, la discuţii pe reprezentanţii medicilor de familie.

Medicii de familie au decis, într-o conferinţă din 12 februarie, să nu semneze contractul-cadru cu CNAS, care i-ar duce la faliment şi să conteste în instanţă actele normative ce încalcă drepturile pacienţilor şi medicilor, reclamând că sunt puşi să editeze carduri şi să facă muncă forţată fără să li se asigure cele necesare.

Aceştia au căzut de acord asupra faptului că vor continua să practice medicina fie în mod privat, fie în alte ţări, dacă guvernanţii îi obligă la semnarea contractului.

Medicii de familie şi-au anunţat pacienţii, printr-un mesaj afişat pe uşile cabinetelor, că din 1 aprilie nu îi mai pot îngriji cum ar fi nevoie, pentru că nu pot semna contractul pe 2011 care îi obligă să aleagă cine primeşte medicamente compensate şi cine nu sau să ceară coplată.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă a cerut, în 24 ianuarie, un audit al Curţii de Conturi, după ce au fost descoperite neconcordanţe între numărul de asiguraţi înscrişi în baza de date a instituţiei şi cel al pacienţilor înregistraţi la medicii de familie.

Lucian Duţă a spus că diferenţele cele mai mari au fost sesizate în Bucureşti, însă probleme de acelaşi gen au fost descoperite şi în alte judeţe ale ţării.

El a vorbit şi despre un alt tip de fraudă: aceea cu reţete pentru medicamente "extrem de scumpe", în special cele de oncologie. Potrivit lui Duţă, au existat situaţii în care au fost emise reţete pentru astfel de medicamente pe numele unor persoane decedate.

Asociaţiile medicilor de familie au reacţionat şi au apreciat drept jignitoare şi nejustificate acuzaţiile preşedintelui CNAS cu privire la situaţia pacienţilor înscrişi pe listele lor şi spun că, din punct de vedere tehnic, nu pot face "dublări sau triplări" ale unor pacienţi înscrişi şi la alţi medici. Potrivit acestora, dacă dublările sunt reale, înseamnă că medicii de familie sunt cei fraudaţi.

Reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei/Medicină Generală şi Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie au mai spus că încă de la începutul funcţionării caselor de asigurări de sănătate raportarea s-a făcut atât pe hârtie, cât şi electronic, pe softuri achiziţionate şi decise de casele de asigurări de sănătate.

Mai mult, aceştia au arătat că în fiecare lună medicii de familie duc la casele de asigurări raportarea cu listele de pacienţi, cu intrări şi ieşiri din liste, atât în format pe hârtie cât şi în format electronic, după care li se comunică pacienţii ieşiţi de pe listă, de care nu ştiau, de exemplu "decedat în spital, pacient mutat la alt medic fără să anunţe mutarea şi să-şi ceară fişa medicală". Totodată, la sfârşitul fiecărei raportări, reprezentanţii caselor de asigurări validează lista de asiguraţi conform evidenţelor lor informatice, şi acest lucru se întâmplă cu mult înainte de Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI).

Sistemul Informatic Unic Integrat al CNAS, lansat în 20 decembrie 2010, reprezintă baza pentru introducerea în 2011 a cardului naţional şi a fişei electronice şi permite legătura cu cei aproape 30.000 de furnizori din sistem. Preşedintele CNAS preciza atunci că, înainte de implementarea SIUI, în evidenţele medicilor de familie figurau 27 de milioane de asiguraţi, iar după implementarea acestuia erau 19.583.979 de persoane.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Protest al medicilor de familie nemulţumiţi că sunt obligaţi să aducă adeverinţe noi ale pacienţilor.
 Vizualizări articol: 606 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Protest al medicilor de familie nemulţumiţi că sunt obligaţi să aducă adeverinţe noi ale pacienţilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei