Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Silviu Bian, afirmă că liderii de sindicat sunt deranjaţi că, prin noul Cod al Muncii, nu mai beneficiază de protecţie decât în baza mandatului pe care îl au, iar până acum "erau un fel de vătafi pe la firme".
Bian a spus că nu există un nou Cod al Muncii, ci sunt doar ajustări făcute la vechiul cod "din necesitate" şi "pentru că trebuie să ne adaptăm la directivele Uniunii Europene", transmite corespondentul MEDIAFAX.
"El (Codul Muncii - n.r.) nu face modificări substanţiale. Eu zic că vine în sprijinul oamenilor, nu în detrimentul oamenilor. Sigur, există o reglementare undeva în care liderii de sindicat nu mai beneficiază de protecţie decât în baza mandatului pe care îl au. Înainte erau un fel de vătafi aşa pe la firme. Acum dacă el are un contract individual de muncă are nişte reguli stabilite acolo, trebuie să le îndeplinească şi are şi o limită", a afirmat Bian.
Preşedintele ANOFM a spus că, potrivit noilor prevederi, "totul se negociază" în domeniul relaţiilor de muncă, iar sindicatele vor fi implicate în această negociere.
Bian a adăugat că o modificare legată de sindicate este aceea că acolo unde există un sindicat nu va putea exista şi un reprezentant al salariaţilor.
Silviu Bian a explicat că, până acum, reprezentanţilor aleşi în organele de conducerea ale sindicatelor li se asigura protecţia legii contra oricăror forme de condiţionare, constrângere sau limitarea exercitării funcţiei lor şi pe toată durata exercitării mandatului precum şi pe o perioadă de doi ani de la încetarea acestuia, reprezentanţii aleşi în organele de conducere ale sindicatelor nu puteau fi concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesională sau pentru motive ce ţin de îndeplinirea mandatului primit de la salariaţii din unitate.
El a afirmat că, prin modificările la Codul Muncii, "pe toată durata executării mandatului nu pot fi concediaţi pentru motive ce ţin de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariaţii din unitate", fiind eliminată acea prevedere referitoare la cei doi ani după încetarea mandatului.
"A fost eliminată acea prevedere cu doi ani şi asta îi deranjează. De asta spun că a venit sclavagismul. Mie mi se pare că trimiterea din lege este una foarte corectă, obiectivă şi chiar onestă", a spus Bian.
Liderii confederaţiilor sindicale au anunţat, luni după-amiază, că au stabilit pichetarea intrărilor în sediul Parlamentului, discuţii cu deputaţii din comisie, pichetări şi vizite la domiciliu şi la sediile PDL, UDMR, UNPR, minorităţi, pentru depunerea solicitărilor sindicale, mitinguri în teritoriu, cu reunirea oamenilor pe drumurile europene sau naţionale şi grevă de avertisment în ziua votului în Camera Deputaţilor.
La nivel local, în fiecare luni începând din 28 februarie şi până în 18 aprilie vor fi mitinguri în faţa prefecturilor, precum şi a primăriilor din Bihor, Botoşani, Harghita, Constanţa şi Caraş-Severin.
Premierul Emil Boc a anunţat deja că Guvernul îşi va angaja săptămâna viitoare răspunderea în Parlament pentru modificările Codului Muncii.