Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 25 feb 2011 - Anul XVI, nr. 46 (4644)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Predoiu: Scoaterea din circuitul economic a crimei organizate economico-financiare, o prioritate

Vineri, 25 Februarie 2011 (19:28:45)

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, vineri, că scoaterea din circuitul economic a grupărilor de crimă organizată economico-financiară rămâne o prioritate, arătând că activitatea DIICOT poate fi un sprijin direct pentru asigurarea unui mediu de afaceri liber.

Predoiu a afirmat, cu ocazia prezentării bilanţului activităţii pe 2010 a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), că grupările de crimă organizată economico-financiară prejudiciază nu doar bugetul statului, ci şi pe cel al cetăţenilor şi companiilor, prin vicierea mecanismelor de piaţă liberă şi menţinerea economiei subterane.

Ministrul Justiţiei a aprecizat că activitatea DIICOT poate fi un sprijin direct pentru asigurarea unui mediu de afaceri transparent, liber, funcţional, precizând că Guvernul este interesat şi pentru 2011, în cel mai înalt grad, de reducerea economiei subterane şi a evaziunii fiscale.

Predoiu a mai spus că, prin atribuţiile sale şi competenţa materială, DIICOT are principala misiune de a destructura grupările de criminalitate organizată, inclusiv de criminalitate economico-financiară, a căror activitate afectează viaţa cetăţenilor şi economia.

Ministrul Justiţiei a afirmat că activitatea din 2010 a DIICOT a fost una pozitivă, cu succese notabile în combaterea traficului de droguri, traficului de persoane şi a evaziunii fiscale.

"În ceea ce priveşte măsurile asiguratorii, constatăm o creştere a preocupării de instituire a acestora. Astfel, din Raport aflăm că numai Serviciul de prevenire şi combatere a criminalităţii economico-financiare a instituit măsuri asiguratorii de 65 de milioane euro", a mai declarat Predoiu.

În opinia acestuia, este "extrem de important" să fie menţinută o rată ridicată în privinţa măsurilor asiguratorii şi, în general, a recuperării prejudiciilor.

Ministrul a adăugat că măsurile asiguratorii şi recuperarea produsului financiar al infracţiunii au un efect de amplificare a succesului anchetelor pe direcţia lor principală, adică probarea infracţiunii şi reduc posibilitatea infractorilor să îşi reia afacerile nelegale, să îşi organizeze şi procedeze sub multiple aspecte activitatea infracţională.

"După cum se cunoaşte, criminalitatea economico-financiară este săvârşită adeseori de persoane fizice prin intermediul companiilor, uneori a unor lanţuri de companii, persoane juridice. De aceea, considerăm că inculparea unui număr cât mai mare de persoane juridice implicate în lanţul infracţional poate contribui substanţial la demantelarea reţelelor de infractori economico-financiari", a mai spus Cătălin Predoiu.

Ministrul a recomandat DIICOT ca, atunci când apreciază - în special în cauzele de trafic de droguri, trafic de persoane -, să verifice dacă nu sunt îndeplinite şi condiţiile cercetării unor fapte de spălare a banilor şi să emită rechizitorii şi pentru aceaste fapte, "indiferent dacă spălarea banilor este comisă de autorul infracţiunii premisă (predicat) sau de către un terţ".

Predoiu a aprecizat că toate serviciile structurii centrale au înregistrat, în 2010, parametri semnificativ mai buni decât în 2009, în special pe componentele trafic de persoane şi criminalitate informatică.

Ministrul Justiţiei a mai arătat că, după consultări cu Ministerul Public, Ministerul Justiţiei a promovat la nivelul Guvernului solicitarea conducerii DIICOT de a suplimenta schema de personal, motivată de necesitatea susţinerii activităţii de judiciar prin procurori din cadrul Direcţiei.

"După cum cunoaşteţi, Hotărârea Guvernului 54/2011 a fost adoptată în data de 19 ianuarie", a menţionat Predoiu.

Guvernul a aprobat, în ianuarie, suplimentarea numărul posturilor de procuror din cadrul DIICOT cu 50 de locuri, dintre care 20 vor fi ocupate imediat, iar restul începând cu luna august 2011. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Predoiu: Scoaterea din circuitul economic a crimei organizate economico-financiare, o prioritate.
 Vizualizări articol: 937 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Predoiu: Scoaterea din circuitul economic a crimei organizate economico-financiare, o prioritate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei