Noul Cod al Muncii stabileşte mecanisme care vor dezvolta piaţa muncii la negru sau la gri, existând deja semnale că numărul de evazionişti este în creştere, a declarat preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, vineri, după discuţiile de la Ministerul Muncii.
Bogdan Hossu a susţinut că îl va acuza pe ministrul Muncii de abuz în serviciu pentru că unele măsuri instituite prin Codul Muncii vor avea efect şi asupra bugetului de stat, întrucât va creşte numărul evazioniştilor, dar şi munca la negru sau munca la gri.
Potrivit lui Hossu, au apărut deja efecte negative prin faptul că unii angajatori nu au mai ţinut cont de contractele colective şi au operat modificări în contractele individuale de muncă, scăzând salariile la 670 de lei, adică nivelul minim garantat în plată.
"În acest mod creşte evaziunea fiscală", a avertizat Hossu.
El a declarat că sindicatele au explicat acest lucru ministrului Muncii, care a afirmat că prioritară este crearea de noi locuri de muncă.
Liderii confederaţiilor sindicale au anunţat, luni după-amiază, că au stabilit pichetarea intrărilor în sediul Parlamentului, discuţii cu deputaţii din comisie, pichetări şi vizite la domiciliu şi la sediile PDL, UDMR, UNPR, minorităţi, pentru depunerea solicitărilor sindicale, mitinguri în teritoriu, cu reunirea oamenilor pe drumurile europene sau naţionale şi grevă de avertisment în ziua votului în Camera Deputaţilor.
La nivel local, în fiecare luni începând din 28 februarie şi până în 18 aprilie vor fi mitinguri în faţa prefecturilor, precum şi a primăriilor din Bihor, Botoşani, Harghita, Constanţa şi Caraş-Severin.
Premierul Emil Boc a anunţat deja că Guvernul îşi va angaja săptămâna viitoare răspunderea în Parlament pentru modificările Codului Muncii.