Persoanele din fostele localităţi necooperativizate în perioada comunistă care au fost obligate să livreze la fondul centralizat al statului produse animaliere şi agroalimentare şi nu au pensie ar putea beneficia de un ajutor financiar lunar din partea statului, au decis, miercuri, senatorii.
Aceştia au adoptat, în acest sens, o propunere legislativă privind instituirea ajutorului financiar lunar pentru persoanele din fostele localităţi necooperativizate în perioada comunistă, care au fost obligate să livreze la fondul centralizat al statului, prin sistemul de contractări şi achiziţii, produse animaliere şi agroalimentare.
Potrivit actului normativ, ajutorul financiar se stabileşte la nivelul a 70 la sută din cuantumul stabilit pentru indemnizaţia socială garantată.
Iniţiativa legislativă îi are ca autori pe senatorii PNL Cristinel Bîgiu, Minerva Boitan, Emilian Frâncu, Raymond Luca, Puiu Haşotti, Paul Ichim, Cornel Popa, Titus Paşca, Mario Oprea, deputaţii PNL Vasile Berci, Dominic Gerea, Mircia Giurgiu, Neculai Rebenciuc, Ion Burlacu şi Ilie Morega, senatorii PSD Laurenţiu Coca şi Elena Mitrea, precum şi deputaţii PSD Dorel Covaci, Laurenţiu Nistor, Vasile Popeangă, Sorin Stragea şi Aurel Vlădoiu.
Iniţiativa legislativă reglementează dreptul la ajutor financiar lunar pentru persoanele care au împlinit vârsta de pensionare şi au domiciliat în perioada regimului comunist în localităţi necooperativizate, au venituri nete de sub 30 la sută din nivelul indemnizaţiei sociale minime garantate pentru pensionari, care au lucrat în gospodării individuale şi au livrat produse animaliere şi agroalimentare la fondul centralizat al statului.
Pentru a beneficia de prevederile acestei iniţiativei legislative persoananele interesate trebuie să fi îndeplinit vârsta standard de pensionare şi nu beneficiază de pensie din sistemul public de pensii sau din sistemele neitegrate acestuia.
Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială a propus plenului un raport favorabil, cu amendamente, care a fost adoptat cu 40 de voturi "pentru", 36 voturi "împotrivă" şi două "abţineri".
Proiectul de lege, care a fost dezbătut de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, a întrunit 41 de voturi "pentru", 38 de voturi "împotrivă" şi două "abţineri".
(23 feb 2011, 19:12:50