Liderul Cartel Alfa Harghita a fost acuzat, marţi, de liderii a 11 sindicate afiliate din judeţ, de cerere şi luare de mită, de trafic de influenţă şi de faptul că nu apără interesele sindicaliştilor, Biroul Executiv al CNS Cartel Alfa mergând în zonă pentru a discuta cu contestatarii.
Acuzaţiile au fost făcute în faţa Biroului Executiv al CNS Cartel Alfa, deplasat la Miercurea Ciuc pentru a discuta cu sindicaliştii care susţin că preşedintele filialei harghitene, Sorin Badea, nu apără interesele sindicaliştilor şi că, mai mult, a luat bani de la conducerile patronatelor pentru a boicota unele negocieri, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"La fiecare şedinţă el cerea bani de la director, dar şi nouă ne-a impus să-i dăm zece milioane de lei (n.r. - vechi) că participă la negocieri, unui coleg i-a luat două milioane de lei (n.r. - vechi) şi a zis că a făcut cursuri sindicale. Ne-a zis că negocierile pot dura şi un an, cu toate că în lege scrie clar că mai mult de 60 de zile nu pot să dureze. În 27 mai (2010 - n.r.) şi-a retras sprijinul la procesul intentat de sindicalişti conducerii Waberer’s, după ce a primit de la directorul firmei zece milioane pentru a încurca negocierile contractului colectiv de muncă. După fiecare şedinţă cerea un plin de motorină de la director, că vine la negocieri şi are nevoie de benzină", a declarat liderul sindicatului trasportatorilor din firma Waberer’s, Ştefan Fincu.
Liderii de sindicat au susţinut că din cauza lui Sorin Badea li se închid uşile tuturor instituţiilor statului în Harghita, care "nu vor să mai audă de el".
La rândul său, liderul sindicatului din Primăria Miercurea Ciuc, Antal Ildiko, a afirmat că a depus o plângere împotriva lui Sorin Badea încă din 2009, prin care a atenţionat conducerea naţională a sindicatelor din administraţie că nu mai doreşte să colaboreze cu filiala Cartel Alfa, condusă de acesta.
"A avut şi are un comportament imoral, nu se poate lucra cu dânsul, nu ne ajută, ceea ce am reuşit să facem până acum am făcut fără ajutorul dânsului. Niciodată nu ne-a reprezentat, ceea ce am reuşit, am reuşit pe cont propriu", a spus Antal Ildiko.
La rândul său, liderul Federaţiei Educaţiei Naționale Harghita, Emil Cojocaru, a susţinut că preşedintele Sorin Badea face trafic de influenţă şi că le-a stricat sindicaliştilor din învăţământ relaţiile de colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ).
"Anul trecut am cerut implicarea preşedintelui Cartel Alfa Harghita în ceea ce priveşte aplicarea contractului colectiv de muncă şi până în momentul de faţă nu există decât promisiuni, iar, în final, am ajuns să am probleme în ideea în care participa la şedinţa Consiliului de Administraţie al ISJ fără să fie invitat, până i-am spus că nu mai are ce căuta pentru că face o defavoare în ceea ce priveşte munca sindicală. Am fost chemat la ordin de inspectorul general din cauza lui, iar eu cu asemenea oameni nu pot să mai lucrez. Ne face să avem o imagine negativă", a spus Emil Cojocaru.
Sorin Badea a fost acuzat chiar şi de vicepreşedintele Cartel Alfa Harghita, Kos Ibolya, care a afirmat că nimeni nu poate avea acces la o funcţie în Biroul Executiv dacă nu-l "sponsorizează" pe preşedinte.
"M-a ameninţat că dacă nu plătesc nişte sponsorizări nu o să am acces să candidez la funcţiile din Biroului Executiv al filialei. M-a supărat foarte tare, fiind vicepreşedinte în cadrul fililei am muncit prea mult ca să poată să ceară aşa ceva, adică sponsorizări de la sindicatul din care provin. Spunea că nu sunt de ajuns fondurile pe care le primeşte de la Cartel Alfa şi pentru activităţile lui, că are nevoie de mai mulţi bani. Deocamdată, de la mine a cerut 200 lei pentru o funcţie", a afirmat Kos Ibolya.
Sorin Badea susţine că toate acuzaţiile care i se aduc sunt "numai minciuni", dar recunoaşte că s-au făcut donaţii de la diferite firme către confederaţie, care au fost acceptate.
"Acuzaţiile sunt false. Toate sunt minciuni. Sindicatul din Waberer’s este foarte supărat pe mine pentru că am fost de acord cu desfacerea contractului de muncă al fostului secretar general pentru faptul că a furat 182 litri de motorină. Nu am luat bani de la Waberer’s. Toţi banii s-au încasat pe facturi, pe chitanţe, banii s-au încasat în prezenţa avocaţilor Waberer’s şi nu cred că ar fi îndrăznit să-mi dea mită. Au făcut donaţii către confederaţie şi am luat şi de la alte firme, iar banii i-am folosit pentru activitatea sindicală. Sunt sponsorizări pentru activităţi sindicale", a susținut Sorin Badea.
Timp de mai multe ore, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, vicepreşedintele Romulus Preda Niţă şi secretarul general Ion Homoş, au ascultat nemulţumirile sindicaliştilor harghiteni şi au decis că este mai important să fie respectat calendarul protestelor față de Codul Muncii, mai ales că peste două luni vor avea loc alegeri în filiala harghiteană a Cartel Alfa.
"Consider că este o chestiune de disfuncţionalitate în comunicare. Vă mărturisesc că nouă nu ni s-a spus de aceste aspecte. Sesizarea pe care am primit-o era o nemulţumire a unor organizaţii sindicale legate de lipsa de comunicare. S-a făcut o mică discuţie, nu există o dovadă clară, sunt acuzaţii reciproce legate de interese personale. Dacă se constată că a luat mită nu va fi menţinut în funcţie. Problema este că toate chestiunile legate de interese personale sunt făcute datorită tratării problematicilor cu interes personal şi nu instituţional. Deocamdată, va fi menţinut în funcţie. Nu există nicio sesizare şi decizia consiliului filialei este că momentan toată lumea se pregăteşte pentru acţiunile legate de Codul Muncii şi problemele interne vor fi rezolvate în următoarele 60 zile", a declarat Bogdan Hossu.
Biroul Executiv al Cartel Alfa a mers în Harghita după ce a primit o sesizare din partea a 11 sindicate afiliate filialei harghitene a confederaţiei, prin care peste 2.500 de sindicalişti, mai mult de o treime, au cerut ca Sorin Badea să fie schimbat din funcţia de preşedinte.