Senatorii nu au reuşit, luni, să ia o decizie în legătură cu Ordonanţa privind concediul de creştere a copilului, actul normativ urmând să intre în dezbaterea Camerei în forma primită de la Guvern, pentru că la Senat nu a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi admis sau respins.
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 111/2010 avea raport de respingere din partea Comisiei de muncă a Senatului.
La dezbaterile generale, partidele din arcul guvernamental au anunţat că susţin varianta Guvernului, în timp ce partidele din opoziţie au menţionat că resping propunerea.
Senatorul PSD Olguţa Vasilescu a declarat că actul Guvernului este "un proiect criminal", ea amintind de solicitările multiple de naştere prin cezariană înainte de termen, la sfârşitul anului trecut, anterior intrării în vigoare a Ordonanţei.
Având caracter organic, Ordonanţa trebuia să fie votată de 69 de senatori pentru a fi adoptată.
Raportul de respingere a Ordonanţei, formulat de Comisia de muncă, a întrunit doar 45 de voturi "pentru", astfel încât a fost supus la vot un proiect de aprobare al OUG. Acesta a întrunit 44 voturi "pentru" şi 47 voturi "împotrivă", neputând fi aprobat.
Conform procedurii regulamentare, a fost supus apoi la vot un proiect de respingere a OUG, dar nici acesta nu a obţinut 69 de voturi "împotrivă" sau "pentru". Prin urmare, OUG privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor va trimisă spre dezbatere Camerei Deputaţilor în forma Guvernului.
Ordonanţa introduce două opţiuni pentru concediul de creştere a copilului, de doi ani cu indemnizaţia minimă, respectiv un an cu 85% din venitul mediu din ultimele 12 luni.