Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, la Târgu Mureş, că Executivul UE n-ar mai trebui să "confunde" Parlamentul de la Bucureşti cu PDL, el referindu-se la faptul că Legislativul este făcut responsabil, în raportul publicat vineri, de deciziile în cazurile Ridzi şi Păsat.
Liderul PSD, Victor Ponta, a spus că PDL n-ar fi trebuit să îi susţină pe parlamentarii Ridzi şi Păsat, Parlamentul nefiind responsabil, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Comisia Europeană trebuie să înţeleagă, să nu mai facă o confuzie între Parlament şi PDL. Parlamentul, săracul, ce să facă? PDL nu mai trebuia să-i susţină pe Ridzi şi Păsat, corect era să scrie acolo că partidul de guvernământ (e responsabil), noi ce să facem? La Ridzi, noi am votat pentru încuviinţarea percheziţiei şi am fost minoritari, la Păsat am stat frumos în bănci şi s-au încurcat singuri. Să nu se confunde PDL cu Parlamentul. PDL îi apără pe Păsat şi Ridzi", a spus Ponta.
El a adăugat că, dacă reprezentanţii opoziţiei ar fi avut voturile necesare ca să fie majoritari, le-ar fi folosit ca să-l înlăture de la putere pe premierul Emil Boc.
"Dacă aveam atâtea voturi, îl dădeam jos pe Boc", a spus Ponta, adăugând că numai Traian Băsescu poate să spere că oamenii vor crede că vameşii sau opoziţia sunt de vină pentru corupţie.
El a fost completat de parlamentarul Cristian Şova, care a apreciat că elementele pozitive din raport se datorează doar faptului că PDL este membru al Partidului Popular European, care e majoritar în Comisia Europeană şi în Parlamentul European.
Potrivit acestuia, Comisia laudă România pentru că se fac studii de impact după adoptarea Codurilor, în loc să critice acest fapt.
Raportul CE intermediar pe tema justiţiei, publicat vineri, arată că, până la următoarea evaluare a Comisiei, din vara anului 2011, România ar trebui să se axeze pe îmbunătăţirea celerităţii proceselor de corupţie la nivel înalt şi pe consolidarea politicii anticorupţie generale.
Comisia notează că, de la ultima evaluare efectuată de Comisie, România a răspuns în mod constructiv la recomandările CE.
"Pentru a consolida dinamismul reformei care a fost reînvigorat, România ar trebui să se axeze pe pregătirea temeinică în vederea punerii în aplicare a noilor coduri şi ar trebui, de asemenea, să dispună revizuirea cuprinzătoare a modului de funcţionare a sistemului judiciar, pentru a sprijini punerea în aplicare a ajustărilor structurale suplimentare care se impun şi a investiţiilor necesare pentru a asigura celeritatea, calitatea şi consecvenţa procesului judiciar. Preluarea mandatului de către noul Consiliu Superior al Magistraturii reprezintă o ocazie importantă pentru a iniţia o cooperare strânsă şi constructivă în această privinţa între diferiţii actori din domeniul politic şi judiciar", se mai arată în raport.
Documentul menţionează că CE va sprijini în continuare România în acest demers şi va prezenta următoarea evaluare detaliată a progreselor până în vara acestui an.
De asemenea, Raportul CE publicat vineri consemnează faptul că Parlamentul a împiedicat investigarea faptelor de corupţie ale Monicăi Iacob Ridzi şi ale lui Dan Păsat, hotărând şi reducerea bugetului ANI în urma contrângerilor financiare, ceea ce poate împiedica publicarea declaraţiilor de avere şi de interese.