Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe, că lecţia anului 2010 în ce priveşte combaterea contrabandei este dialogul instituţional, schimbul eficient de informaţii şi identificarea de soluţii comune, acţiunile din ultima perioadă confirmând-o.
Kovesi a susţinut, în cadrul Conferinţie internaţionale privind strategii de combatere a comerţului ilicit cu produse de tutun, organizată de Freedom House România, că Ministerul Public încearcă de mai mult timp să implementeze o politică penală coerentă care să răspundă evoluţiei fenomenului infracţional.
Procurorul general a precizat că a fost schimbată matricea şi se încearcă să se organizeze activitatea după un concept nou pentru organele judiciare, respectiv cel al eficienţei, renunţându-se la statistici.
"Până nu de mult era important doar volumul de activitate. S-a schimbat această idee. Realităţile sociale şi economice din ultimul timp ne-au impus, începând din 2009, să fie o prioritate pentru Ministerul Public combaterea infracţiunilor economico-financiare, în special a evaziunii fiscale şi a cotrabandei", a arătat Kovesi.
Totodată, şeful Ministerului Public a afirmat că responsabilitatea în combaterea acestui fenomen nu aparţine doar procurorilor. "Responsabilitatea este şi a procurorilor, a poliţiştilor, organelor vamale şi a tuturor agenţiilor din subordinea Ministerului Finanţelor", a precizat Kovesi.
Procurorul general a trecut în revistă măsurile luate la nivelul parchetelor, inclusiv cele privind specializarea procurorilor, spunând că peste 40 la sută dintre aceştia au o vechime de sub trei ani.
De asemenea, Codruţa Kovesi a susţinut că s-a elaborat un ordin comun, Ministerul Public cu Poliţia Română, întrucât fiecare umbla "pe culoare paralele".
Kovesi a arătat că dacă pentru Poliţie era, probabil, prioritate rezolvarea cazurilor cu autori necunoscuţi, la Parchet era combaterea corupţiei mici.
"S-a schimbat radical modul de abordare, cum se lucrează pe evaziune fiscală. După semnarea ordinului comun, nu mai există situaţii în care o instituţie să arunce vina pe cealaltă", a spus Kovesi, dând exemplu faptul că Poliţia anunţa că a trimis dosare la Parchet, care nu s-au soluţionat, iar Parchetul spunea că nu sunt bine făcute, că probatoriul nu este suficient.
Kovesi a amintit că s-a constituit grupul de lucru pentru schimbarea legislaţiei, fiind adoptată Ordonanţa de Urgenţă 54/2010 privind măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale, care a adus prevederi importante. Astfel, competenţa privind instrumentarea infracţiunii de contrabandă a fost extinsă. Anterior această infracţiune era exclusiv de competenţa DIICOT, însă, din cauza volumului mare de activitate a acestei structuri, competenţa s-a extins, fiind trecută la unităţile de parchet locale.
Totodată, poliţiştii pot face investigaţii, nemaifiind strict de competenţa procurorului, astfel că se pot lucra mai multe dosare. Raportul este de un procuror la 26 de poliţişti, iar posibilitatea ca aceştia să facă acte de urmărire penală degrevează magistratul.
Noile prevederi legislative au calificat evaziunea fiscală şi contrabanda la infracţiuni grave, au adus instrumente moderne şi eficiente - testate în Uniunea Europeană - precum investigatorii sub acoperire, livrări supravegheate, interceptări de comunicaţii, confiscări mai largi, pedepsirea celor care transportă bunuri care provin din contrabandă.
Strategia comună a instituţiilor statului, a arătat Kovesi, are ca scop identificarea zonelor vulnerabile, stabilindu-se priorităţi, metode optime de monitorizare, "pentru că una e contrabanda în Portul Constanţa şi alta e într-o zonă centrală sau în zona de frontieră terestră".
"Prin aceste dispoziţii de ordin managerial s-a schimbat radical aborarea, iar la finalui anului s-a constatat faptul că eficienţa a crescut, dacă ne raportă la anii anteriori", a precizat Codruţa Kovesi.
Şeful Ministerului Public a arătat că anul trecut numărul inculpaţilor trimişi în judecată pentru contrabandă a crescut cu 125 la sută, pentru contrabanda cu tutun fiind reţinute 592 de persoane şi arestate 372. Totodată, au fost indisponibilizate 1.035 de autoturisme folosite pentru contrabandă cu tutun, s-au aplicate sechestre asiguratorii de 37,2 milioane de lei şi s-au confiscat bunuri de peste 12,7 milioane de lei.
"Poate cifrele nu reflectă amploarea fenomentului contrabandei, dar dovedesc o schimbare evidentă a abordării problematicii de către organele judiciare", a afirmat Kovesi.
Procurorul general al României a subliniat că lecţia anului 2010 este aceea că "singurul răspuns eficient este dialogul intre istituţii, schimbul eficient de informaţii şi identificarea soluţiilor comunune", iar acţiunile din ultima perioadă arată că fără o comunicare eficientă între instituţiile implicate în combaterea acestui fenomen, nu se pot obţine rezultate.