Liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, vineri, că dacă premierul îşi asumă răspunderea pe proiectul de modificare a Codului Muncii, singura şansă pentru salariaţi este "să iasă în stradă cu pietre şi să arunce după ei".
Preşedintele "Cartel Alfa" a spus că luni toate confederaţiile vor decide proteste mult mai violente ca până acum.
"Se pare că numai violenţa face legea în România. Orice cale de a încerca construcţia unui dialog social normal constatăm că nu are eficienţă. Se pare că numai protestele sau ieşirea lumii cu pietre şi bâte în stradă sunt singura formă care poate rezolva în România de astăzi, pentru că guvernanţii au rămas la mentalitatea feudală, neînţelegând că pacea socială înseamnă construcţia unui dialog social", a spus Hossu.
Liderul "Cartel Alfa" a susţinut că modificările la Codul Muncii sunt o nouă formă de sclavagism, pentru că patronul poate concedia colectiv oricând şi a doua zi să angajeze alte persoane.
El a preciza că textul final al proiectului de modificare a Codului Muncii nu are prevederile convenite în timpul discuţiilor cu primul ministru, ci vechiul text, corectat puţin.
Vicepreşedintele BNS Ion Pisc a precizat că premierul le-a spus că este posibilă asumarea Guvernului pe Codul Muncii şi, întrebat cum motivează eliminarea contractelor colective, acesta nu a adus niciun argument. "
"Boc dă cu barda pur şi simplu. Aşa vrea el, şi la fel vor reacţiona şi românii", a spus Pisc.
Premierul Emil Boc a anunţat, vineri, înaintea întâlnirii cu sindicatele şi patronatele, că există posibilitatea ca Guvernul să îşi angajeze răspunderea în Parlament pentru modificările Codului Muncii, o decizie urmând să fie luată după discuţii în Coaliţie şi în Guvern.
În privinţa desfiinţării contractelor colective de muncă, premierul a arătat că există mai multe opinii pe această temă.
"Există mai multe păreri. Şi în rândul patronatelor am văzut că există puncte de vedere diferite. Am propus o formulă care să concentreze esenţa contractului de muncă şi regimul lui în legislaţia specială. În Codul Muncii să avem o prevedere generală cu privire la acest regim, urmând ca discuţia să se fundamenteze atunci când toate actele normative vor fi finalizate", a spus Boc.
Ultima formă a proiectului Codului Muncii, obţinută şi prezentată joi de MEDIAFAX, relevă că toate prevederile referitoare la contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional sunt abrogate.
Perioada de probă va fi de maxim 90 de zile calendaristice, atât pentru funcţiile de execuţie cât şi pentru cele de conducere, iar pentru acelaşi post un angajator poate avea în probă mai multe persoane, dar, cumulat, nu mai mult de un an.
Sindicatele nu sunt de acord cu scoaterea contractelor colective de muncă din viitorul Cod al Muncii, susţinând că în acest fel regulile minimale ca timpul de lucru, condiţiile de lucru, salariul minim, trecerea la coeficienţii de ierarhizare care să departajeze lucrătorii vor dispărea.
În opinia sindicaliştilor, dacă ramurile nu sunt definite, iar contractul de muncă la nivel de unitate ajunge la mâna angajatorului, este posibil ca lucrătorii să fie plătiţi sub valoarea lor.
Cele cinci confederaţii sindicale au anunţat că vor decide luni formele de protest, nemulţumite de modificările aduse Codului Muncii, care dezavantajează angajaţii.
BPN al PDL i-a mandatat pe premier şi pe ministrul Muncii să finalizeze în cursul acestei săptămâni Codul Muncii.