Ministrul Muncii, Ioan Botiş, susţine că afirmaţiile liderului "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, sunt o "inerţie" şi că ar fi fericit şi onorat dacă o multinaţională precum Leoni i-ar putea susţine candidatura, dar "o astfel de companie nu se bagă în aceste lucruri".
"Este o inerţie, orice angajator poate trimite propuneri privind modificările Codului Muncii, deci şi firmele multinaţionale, aşa cum a trimis şi Camera de Comerţ Româno-Americană sau Camera de Comerţ din România. În felul acesta ar însemna că fiecare mă poate susţine în candidatură", a declarat Botiş.
Ministerul a mai spus că firma Leoni este o firmă cu sediul în Germania, care are peste 60.000 de angajaţi, fiind cea mai mare multinaţională din Bistriţa.
"E o firmă multinaţională care nu-şi bagă nasul în treburi interne. Aş fi fericit şi onorat, dar o astfel de companie nu se bagă în astfel de lucruri", a declarat Botiş.
Ministrul Ioan Botiş este interesat de modificările la Codul Muncii, care sunt în dezavantajul angajaţilor, pentru că are promisiuni de la firma Leoni din Bistriţa că îl va sponsoriza la viitoarea sa candidatură la Bistriţa-Năsăud, a declarat, vineri, preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.
"Este anormal ca orice încercare de discuţie, orice argument adus să se lovească de opacitatea şi surzenia guvernanţilor care au unele interese. Botiş, ca ministru al Muncii, este interesat şi are promisiunea de la Leoni din Bistriţa că va primi sponsorizare la viitoarea sa candidatură din Bistriţa-Năsăud. Acestea sunt interesele naţionale pe care le exprimă un membru al Guvernului, care de fapt nu-şi rezolvă problemele de viitor, de relansare a economiei, ci îşi rezolvă probleme personale", a spus Bogdan Hossu, după discuţiile de la Guvern cu premierul Emil Boc privind modificările la Codul Muncii.
Întrebat dacă are probe care să susţină această afirmaţie, Hossu a spus că "este un vânt" în Bistriţa privind această acuzaţie pe care i-o aduce ministrului Muncii, Ioan Botiş.
"Cum vreţi să aducem probe? O să vedem la candidatură, când brusc o să apară nenumăraţi sponsori care provin de la Leone", a precizat liderul "Cartel Alfa".
În 14 ianuarie, ministrul Muncii, Ioan Botiş, a făcut o vizită la firma germană de cablaje auto Leoni Wiring System Ro Bistriţa.
"Am avut parte de o prezentare a firmei şi am ajuns la concluzia că, în perioada următoare, această firmă va crea foarte multe locuri de muncă. Noi am venit şi am propus modificări legislative în aşa fel încât să creăm facilităţi atât pentru angajatori, cât şi angajaţi, încercând prin propunerile pe care le-am făcut pe Codul Muncii şi pe legile conexe (legea patronatelor, sindicatelor, legea contractului colectiv de muncă, legea conflictului şi legea CES) să creăm acele facilităţi care să permită o dinamizare a pieţei muncii. Este doar primul pas, primul test în mediul economic", spunea atunci ministrul Ioan Botiş.
Botiş adăuga că la întâlnirea cu firma germană de cablaje auto a fost dezbătut pachetul legat de modificarea legislaţiei muncii.
"Noi am prezentat modificările şi urmează ca pe zona economică, preluând unele din propunerile făcute de firme, să vedem în ce măsură pot fi puse în lege şi pot produce efecte pe zona economică. Am fost interesaţi dacă firmele simt o tendinţă pozitivă în piaţă, dacă au o anumită capacitate de absorbţie a persoanelor care caută un loc de muncă. Semnalul e pozitiv. Firma aceasta are tendinţe de creştere. Nu vreau să dau date, dar ele erau pozitive şi concluzia noastră şi convingerea noastră este că, în perioada următoare, această firmă va crea locuri de muncă într-un raport substanţial", preciza ministrul.
Botiş arăta atunci că a convenit cu cei de la Leoni ca, la sfârşitul lunii ianuarie, să aibă din partea lor un pachet de propuneri pe zona economică.
El mai spunea că Ministerul Muncii şi-a propus să organizeze astfel de întâlniri cu mediul economic în toată ţara.
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a fost ales deputat în circumscripţia electorală 6 Bistriţa-Năsăud, colegiul uninominal 1. Între 2001 şi 2004, Botiş a viceprimar al municipiului Bistriţa, iar între 1996 şi 2001 a ocupat un post de consilier local.
Premierul Emil Boc a anunţat, vineri, că există posibilitatea ca Guvernul să îşi angajeze răspunderea în Parlament pentru modificările Codului Muncii, o decizie urmând să fie luată după discuţii în Coaliţie şi în Guvern.
În privinţa desfiinţării contractelor colective de muncă, premierul a arătat că există mai multe opinii pe această temă.
"Există mai multe păreri. Şi în rândul patronatelor am văzut că există puncte de vedere diferite. Am propus o formulă care să concentreze esenţa contractului de muncă şi regimul lui în legislaţia specială. În Codul Muncii să avem o prevedere generală cu privire la acest regim, urmând ca discuţia să se fundamenteze atunci când toate actele normative vor fi finalizate", a spus Boc.
Ultima formă a proiectului Codului Muncii, obţinută şi prezentată joi de MEDIAFAX, relevă că toate prevederile referitoare la contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional sunt abrogate.
Perioada de probă va fi de maxim 90 de zile calendaristice, atât pentru funcţiile de execuţie cât şi pentru cele de conducere, iar pentru acelaşi post un angajator poate avea în probă mai multe persoane, dar, cumulat, nu mai mult de un an.
Sindicatele nu sunt de acord cu scoaterea contractelor colective de muncă din viitorul Cod al Muncii, susţinând că în acest fel regulile minimale ca timpul de lucru, condiţiile de lucru, salariul minim, trecerea la coeficienţii de ierarhizare care să departajeze lucrătorii vor dispărea.
În opinia sindicaliştilor, dacă ramurile nu sunt definite, iar contractul de muncă la nivel de unitate ajunge la mâna angajatorului, este posibil ca lucrătorii să fie plătiţi sub valoarea lor.
Cele cinci confederaţii sindicale au anunţat că vor decide luni formele de protest, nemulţumite de modificările aduse Codului Muncii, care dezavantajează angajaţii.
BPN al PDL i-a mandatat pe premier şi pe ministrul Muncii să finalizeze în cursul acestei săptămâni Codul Muncii.